Колко често разговаряте с читателите си?

By in
1290
Колко често разговаряте с читателите си?

В доста случаи е полезно да мислите за текста не само като за текст. Особено ако сте копирайтъри, защото…

Всеки текст трябва да провокира замисляне, отношение, поведение.

И то в конкретен контекст.

А най-добре и у конкретен човек.

Текстовете са средство за общуване – преди всичко. Затова, когато пишете текст, мислете най-вече за общуването. За всички важни елементи на общуването: За Вас, за Вашата идея, за Вашата цел, за читателя /за когото помнете, че винаги е само ЕДИН/, за темата, за казуса, за контекста.

И опитайте да се изразите по най-добрия начин – което съвсем не значи по най-„интелектуалния и литературно респектиращ” начин. Не мислете за писането като за някакво висше тайнство, а като за начин да общувате, без голяма част от ограничаващите и разсейващите обстоятелства в живия разговор.

Тоест запазвате натуралността, свежестта, собствения си чар, съобразявате се със ситуацията и с човека отсреща – но просто не се притеснявате и разсейвате толкова. Защото на практика „човекът отсреща” е пред монитор на километри от Вас и в момента на писане няма представа какво се гласите да му кажете.

Така отпушвате магията в творческото писане.

 

Защо, с каква идея отделяме текст в блога за това?

Защото колкото и да е далеч, човекът „от другата страна на монитора” си остава човек.

А много писатели – коментатори, блогъри, пък и копирайтъри – сякаш забравят това някак си се стягат и твърде стриктно се придържат към класическите елементи на текста, на написаното слово. В резултат, описват винаги всичко в плътни абзаци, изреченията винаги съдържат всички „задължителни” елементи, изразите  са едни такива… сковани, литературни, интелектуални…

В разговорите в ежедневните ситуации обаче не е така.

Там нещата са по-разчупени.

А именно такива разговори убеждават най-много. Кое е по-убеждаващо – да прочетете стройна статия за някой продукт, в която са спазени всички правила на „правилното писане”, или да поговорите с човек, изпробвал и запознат в детайли със същия продукт? Ей така, лежерно, в истински, дори приятелски разговор?

Е, Вие колко често разговаряте с читателите си?

Разбира се, писането на текстове си има своя специфика, която трябва да се уважава. Освен това, винаги, винаги, винаги трябва да се стараете да пишете грамотно.

Но е  също важно да помните, че винаги става дума най-вече за общуване между живи хора – а чак след това за маркетингови послания, слогани, писмена аргументация, призиви към действие, копирайтинг трикове, ключови думи и прочее.

Затова се старайте по-често да разговаряте с читателите си, отколкото да има наливате акъл в главите с някакви „много поучителни, красиви и въздействащи” текстове.

Опитайте се следващия път, когато работите върху текст, да водите разговор с читателя. Дори си представете, че разговаряте с конкретен човек. Ако успеете да навлезете умело в разговора, може да се изненадате от качеството на текста, който ще се получи.