Копирайтингът е бизнес – подгответе стратегията си

By in
1090

Ако предстои да стартирате собствен сайт, подгответе се предварително за началните публикации. Ще ви трябват поне 5-10 статии, които да са с уникално съдържание и да са интересни на потребителите.

Трябват ви уникалност, план и професионализъм!

Може би ще ви трябва и помощ. И предварителна подготовка на стратегията

Затова направете план за публикациите в сайта – поне за първите 10 – като помислите за:

  • Ползите на потребителите 
  • Конкурентните сайтове 
  • Вашия уникален почерк

Ако съчетаете тези неща и мислите върху тях поне ден-два, ще имате шанс да изясните какво съдържание ще ви изкачи в резултатите в Google, ще създаде фенове на сайта ви и ще донесе продажби.

Но подходете фокусирано. И стратегически. Недейте просто нехайно да си казвате: Абе като имам време ще пълня сайта с някакви текстчета.

За да постигнете сериозни резултати в онлайн бизнеса, ви трябва сериозно отношение и стратегическо мислене към онлайн бизнеса…

Освен това, не е логично да очаквате, че копирайтърът ще има стратегия точно за вашия онлайн бизнес. Стратегията ще дойде само от вас. Копирайтърът просто ще впише в нея текстовете, които качвате на сайта си. За това и ще му плащате.

Разбира се, един добър копирайтър най-вероятно ще има поглед върху нещата. Може да изкаже мнение какво съдържание ще работи най-добре за сайта ви. Но:

  1. Копирайтърът не може да влезе в ума ви. Вие имате уникална визия за бизнеса си. Имате и уникално разбиране за философията, която искате да следвате. Тези неща са ключови за създаване на истински ценно онлайн съдържание и за уцелване на подходящия тон.
  2. Копирайтърът не знае на какви уникални предимства разчитате. А за тях искат да чуят потребителите, преди да решат да купят. Не ги вълнува, че просто сте много готини. Искат специфики.
  3. Копирайтърът може да предположи към какви ползи, желания и нагласи на потребителите да насочи текста. Ще направи проучване, ще анализира и ще прецени кои са работещите послания. Но той не може да знае вие какви клиенти предпочитате да привлечете, какви вече сте привлекли и какъв тип с Вашите идеални клиенти. Вие трябва да му споделите информация за фокуса на маркетинговата си стратегия.
  4.  След проучване и анализ, копирайтърът се насочва към главните и най-привлекателни ползи за Вашите идеални клиенти.  На тази база, той може да създаде убедителен текст, който увлича и провокира действие. Само че копирайтърът няма как да знае кои точно желания на потребителите таргетирате вие е кои ползи желаете да са база на Вашите послания.
  5.  Отново след  проучване и анализ, копирайтърът ще изведе ключовите конкурентни предимства във Вашата ниша. Тях той може да превърне във въздействащи предложения. Но, без да му кажете, копирайтърът няма как да разбере кое е специфичното ви предложение, каква е уникалната ценност, която създавате и споделяте. А именно това е основата на всеки продаващ и уникален текст онлайн.

Ясно е, че сте ангажиран бизнесмен. Но онлайн маркетингът също е ангажимент. При това ключов – ако искате да развивате модерен бизнес. Затова – както и в другите области на бизнеса – или инвестирате достатъчно, или понасяте загуби. Както в парични, така и времеви. И копирайтърът не е виновен – разбира се ако се е отнесъл отговорно към задачата, изпълнил е стриктно работещите принципи в копирайтинга и е приложил усърдно различните маркетингови тактики. Виновен за негативните резултати ще сте Вие.

Защото сте се отнесли безотговорно. Сякаш копирайтингът е някаква артистична дейност, която някак си е хем важна, хем е встрани от „сериозната работа“.

Ами не е така. Копирайтингът е чиста проба бизнес. Не е артистична дейност, не е просто литературно упражнение, не е просто „писане на някакви текстчета, за да има там нещо“.

Копирайтингът е бизнес. Ако разгледаме съставните части на това съждения, ще видим, че копирайтингът е пари, срокове, маркетинг, проучвания, стратегии, тактики, продажбени подходи.

Защото – запомнете това! – целта на копирайтинга е едни конкретни хора да дадат конкретни суми пари за конкретни продукти и услуги по конкретни причини.

В копирайтинга търговията е основната ключова дума, а не литературата. Не писането. Не творчеството.

Търговията.

Затова винаги приемайте уговорките си с копирайтър като бизнес, който изисква инвестиции. Или не се занимавайте въобще.