Копирайтинг в коледно време

By in
1087
Копирайтинг в коледно време

В България сме свикнали да празнуваме. Майстори сме в това да преливаме настроението си от сивия и пълен със сметки български ден в цветен български празник. Ако сме наистина в добро настроение, ако успеем напълно да се отърсим от грижите на изминалия ден и ние се оцветяваме добре – я с винце, я с биричка, я с примамващо кехлибарена домашна ракийка.

По Коледа този сценарий прераства в начин на живот. Независимо от претърпените през годината поражения, независимо от купищата недовършени задачи, независимо от издевателствата на политиците върху съдържанието на портфейлите ни, по Коледа нашата темпераментна балканска душа запява песен за безгрижния живот.

Коледното време е и време за мили срещи. Доста семейства с трепет посрещат на аерогарата близки, откъснали се от джунглата на родната земя, в търсене на по-подреден живот. Тези срещи са трогателен маркер на коледното време, специфичен за нашите географски ширини.

Всичко това прави българските коледни и новогодишни празници изключително шарен период от годината. Коледното време е смесица от позитивни емоции, интимни семейни моменти, разлюляно настроение, боязливи опити за равносметка, творческо комбиниране на личния и семеен бюджет с намеренията за подаръци, окичени елхи и отрупани трапези. Истински артистизъм проявява българина в празнуването за без пари.

Разбира се, в тези обстоятелства никой не мисли за работа. Поне не особено настойчиво. Само че, Земята не спира да се върти и да търкаля безценното време на човешкия живот. Така че, освен за любими хора, симпатични подаръци и пълни бутилки, огледайте се и за някоя и друга поръчка, за нещо полезно за бизнеса си – ей така, небрежно, за точка на годината.

В много бизнеси именно по коледно време кривата на продажбите тръгва нагоре, сякаш се усмихва, заразена от празничното настроение. За други бизнеси е подходящо да направят последен опит за отминаващата година да отчетат надежда, кодирана в цифрите в балансите. Тук е и шансът на запразнилия фрийлансър.

В копирайтинга празнуването и работата могат да бъдат добри приятели. Освен от съсредоточаване, копирайтърите, имат нужда и от позитивна енергия и ентусиазъм. Работата в копирайтинга започва да спори тогава, когато умът на копирайтъра се освободи максимално от напрежението и стреса. Тогава е твърде вероятно копирайтърската глава изведнъж да се превърне в кошер, гъмжащ от любопитни идеи.

 Затова поръчките на копирайтинг услуги и примамливите предложения към клиентите не бива да се оставят за догодина. Напротив, трябва да се поемат с енергия и ведро настроение. Коледното време е особено подходящо за развихряне на писателските умения в рисуването с думи на приказни обещания за специални подаръци. Вдъхнновените копирайтъри могат да създадат истински затрогващи послания, които да се впишат идеално в празничната атмосфера. Затова, тъкмо по Коледа  може да разцъфти едно ново приятелство между инициативен собственик на сайт и нахъсан копирайтър. Не е сигурно, разбира се, но е напълно възможно – като малко коледно копирайтърско чудо.

 Дали работата ще спори по това време? Перото на копирайтърите може вдъхновено да създаде писателски шедьоври, точно по Коледа. И да се забоде в сърцето на поредния клиент, който е разколебан дали по празниците ще срещне подкрепа за проекта си.

 

А свободното време?

Разбира се не бива коледното време да бъде плътно заето от копирайтърски задачи. Нека има отсяване. Някои проекти е добре наистина да останат за след празниците, за да остане подобаващо място за вълшебните коледни изживявания. Така че, е най-добре внимателно да се прецени какво да се свърши, преди запразването и какво тактично да се изтласка за следващата година. Така копирайтърът ще се отпусне и ще има работа за първите дни на новата година. А когато годината започне с писане на текст за обещаващ клиент, тръгва на копирайтърски късмет.

 

Авторско сме на Ваше разположение за писане на текстове и през следващата 2015 година.

Желаем ви стоплящи коледни и новогодишни празници и окриляващо начало на новата година!