Копирайтинг, в стил бобслей

By in
1199
Копирайтинг, в стил бобслей

Бобслеят е спорт, при който двама души се качват на шейна, наподобяваща малка ракета и се плъзгат по заледен улей. Скоростта на плъзгането зависи от уменията на състезателите да поддържат и натрупват инерцията на шейната.

Защо беше това предисловие? За да създадем в ума ви ярка метафора, която да изгрява в съзнанието ви всеки път, когато пишете. Вашият копирайтинг на практика трябва да изгражда текстове, наподобяващи улей и да произвежда ярки и стимулиращи изрази, играещи ролята на шейни, чрез които мисълта читателя се “плъзга” по идеите и посланията.

Това за писане на текстове за интернет е критично важно, защото онлайн потребителите лесно се отегчават и най-сигурният начин да ги задържите при вас е да ги пуснете по пързалката на внимателно подбраните думи.

За тази цел на първо място ви е необходима подходяща структура на текста – която в предишна публикация оприличихме на текстова ракета. Тук само ще припомним, че трябва да построите текста си, отчитайки кое ще привлече вниманието на читателя, ще раздразни любопитството му и ще провокира интереса му.

Но за да задържите читателя при себе си, ви трябва и нещо повече от текст, с формата на ракета. Все пак шейната в бобслея се засилва не само заради островърхата си форма, нали?

Трябва ви улей, по който мисълта на читателя да се плъзне с максимална скорост, настанила се удобно, сред умело подбраните думи – точно като в бобслея. Освен за по-добро читателско възприемане, текстовият улей служи на копирайтъра да си подреди мислите на белия лист/екран, още докато пише – което съкращава и времето за пренаписване и редактиране на текста.

 За да обобщим: Текстовият улей придава скорост на четенето и по-добро попиване на посланията и съдейства на писателя да структурира мислите си. Как да го изградите?

Най-важното е да възприемете ново отношение към писането на текстове. То се изразява в самодисциплината да пишете с максимална съсредоточеност и крайна отдаденост на всяко изречение. Много често писателите са впиват в генералната идея на текста и неглижират отделните текстови елементи. Това води до не особено добри текстове, до разпиляни текстове. Колкото и да е затормозяващо, свикнете да пишете колкото може по-съсредоточено и да изпипвате всяко изречение.

И когато се съсредоточите…

 Изпълнявайте постоянно следните мисловни операции: 

  • Представете си какъв е човекът, прочел изречението, което току що сте написали.

 

  • Обмислете дълбоко какво се случва в главата на читателя, след всяко прочетено изречение. Представете си как се променя настройката му и как се разгръща мисълта му.

 

  • Опитайте се adhoc да разберете какво очаква да прочете читателят в следващите изречения.

 

  • Предизвикайте навързване на аргументите и натрупване на посланията.

 

За по-голям ефект на “пускане на читателя по пързалката”, често накъсвайте текста с копирайтинг преходи, които раздразват любопитството, без да разкриват същността – като например “и оттук следва…”, “следователно…”, “така че…”, “и сега…”. А най-подходящо е да използвате копирайтинг преходи, съдържателно пасващи на мястото и стимулиращи читателя да продължи, чрез конкретно предложение – тоест създайте копирайтинг преходи, спрямо текстовия контекст. Така, освен “засилване” на читателя, ще получите възможност да уловите вниманието му с всяка част на текста.

А важно условие описаната копирайтинг техника да сработи е…

 Да възприемете идеята да не наблъсквате твърде много информация в заглавието, в подзаглавията и в абзаците, както и да не повтаряте това, което вече сте казали Вместо това, нека писането ви прилича на щафетно бягане, при което всяко изречение доразвива идеите и бързо ги предава на следващото, а всеки абзац е нов аргумент, подготвящ почвата за следващия. Опитайте се не просто да изписвате текста, а да разгръщате идеите си.

Подобен стил на писане на текстове е доста лесно защитим чисто логически, защото е свързан пряко с увличането на читателя, но и доста трудно приложим, защото изисква сериозни умения и непрекъсната концентрация. Но си заслужава да бъде практикуван.

На помощ в практикуването му идват и обсъжданите в този блог техники за “изливане” на текста, за поставяне на копирайтинг преходи и създаване на текст, ракета-носител.

 

И старт! Засилете читателя към решението! А ако не сте уверени, че ще се справите, поръчайте копирайтинг услуги от Авторско!