Къде се крие заглавието?

By in
1163
писане на заглавие на текст
Намерете ефектното заглавие на вашия текст

 

За ефектни заглавия, разровете текста

„Най-добрите заглавия често пъти не са били първоначално измислени за заглавия.вместо това са заровени в рекламния текст.”

Това пише копирайтърът Дрейтън Бърд в книгата си „Директен и дигитален маркетинг на здравия разум”.

Наистина полезна техника за измисляне на заглавия е, вместо винаги да ги измисляте, понякога да се опитвате да ги откриете в текста, който вече сте сътворили. Техниката е сполучлива, тъй като се опира на начина, по който работи един копирайтърски мозък. Много често копирайтърите не могат да съчинят заглавие в началото, защото менталният им мотор не е загрял още. В някои случаи пък, копирайтърът съчинява заглавие, което смята за сполучливо, но щом започва да пише, осъзнава, че мисълта му тръгва в друга посока и задава тон на текста, който не съответства на изписаното заглавие.

Не се шашкайте, ако не ви хрумва заглавие. Просто започнете да пишете и изведнъж заглавието ще изплува.

Не дръжте ревниво на измисленото в началото от вас заглавие. Позволете на умът ви да открие по-добро в текста. И сменете заглавието.

 

Къде в текста може да откриете сполучливо заглавие?

  1. След първия абзац често започвате да генерирате фрази, достойни за заглавие. Особено ако не сте във форма, в първите изречения само кръжите около същността. И освен, че в доста случаи се налага просто да ги махнете при редакцията, те очертават периода, в който още загрявате. След като приключите с първия /а и с втория/ абзац, умът ви вече и загрял и там може да откриете вашето сполучливо заглавие.

 

  1. В някои по-ярки абзаци от текста понякога се крие супер заглавие. Точно когато сте загрели и сте навлезли дълбоко в темата, когато сте във вихъра си, когато сте „хванали бика за рогата” и когато изстрелвате блестяща фраза след блестяща фраза, е моментът, в който може да изпишете най-доброто заглавие за текста си, без да се усетите. Просто огледайте тези „цветни” пасажи. Оттам може да ви се „усмихва” най-удачното заглавие.

 

  1. Потърсете за подходящи акценти и обобщаващи изречения. Много пъти авторите са склонни да правят обобщения на натрупваните послания и да акцентират на ключови моменти от развитието на идеята си. И, както може би се сещате, неусетно там изписват доста интересни варианти за заглавие.

 

  1. Доста е вероятно в края на текста да изпишете изречение, идеално за заглавие. В края на текста е мястото, на което сте загрели максимално, навлезли сте надълбоко в темата, жадни сте за изводи и силни послания. И неусетно изписвате идеалното заглавие, което обикновено е подходящо да бъде във форма на Call to action /призив към действие/. Така на практика „пристягате” текста с една кръгова композиция.

 

Потърсете заглавието си в текста. А за да разберете по-лесно кое да изберете от няколко подходящи изречения, проверете в кое изречение присъстват 3-те съставки за работещо заглавие, които посочихме в предишна публикация.