Много оферти – малко разбиране

By in
193
Много оферти – малко разбиране

Писането се учи в училище, нали така?

Всеки грамотен човек го владее.

Може да пише.

Знае значението на много думи.

Свързва ги в различни изречения.

Сериозно?

Толкова елементарно ли подхождате към темата?

Ами тогава, ангажирайте охраната на офис сградата, в която се помещава компанията Ви, да изготви рекламните текстве за сайта.

Ще Ви излезе евтино.

Той вероятно може да пише, а Вие така или иначе му плащате за друга дейност.

Звучи Ви абсурдно? Защо? На практика се каните да направите същия тип избор, поръчвайки текстове за реклама на сайта си от „създател на онлайн съдържание“. И смятате, че през по-ниската цена на копирайтинг услугите ще спечелите.

Само че знаете ли какво…

Изобщо няма да платите цена за копирайтинг услуги.

Ще платите „цена за SEO текстове“.

Охраната на офиса би могъл да се научи да пише такива текстове. То не е точно писане това. То е по-скоро ровене в статистики на отделни ключови думи и клепането на текстовете с тези думи.

О да, точно клепане си е. Как иначе ще наречете съставянето на изречение като „Ако търсите евтини авточасти онлайн, разгледайте нашия онлайн магазин за евтини авточасти на ниски цени и разчитайте на изгодна оферта и коректно онлайн обслужване.“

Смятаме, че, ако подходи сериозно, охранителят на офиса би съчинил по-адекватно изречение.

Та, проблемът е, че плащайки за „писане, което се учи в училище“ с идеята да получите копирайтинг, изобщо не се доближавате до тази услуга. Получавате си просто писане. А често и неграмотно писане.

Поне е евтино казвате?

Как ще е евтино?

Плащате например цена от 15 лева за текст от 500 думи, пълен с абсурдни изречения, че и с грешки. Дори няма да загубите само тези 15 лева. Ако накачулите сайта си с такива текстове, може да загубите десетки, стотици, че и хиляди левове. Защото ще сринете репутацията на онлайн бизнеса си и ще се лишите от много продажби.

Още ли Ви се струва евтино?

Ако ще давате пари за текстове, поне нека те правят пари

Много хубав американски израз е това. Правя пари – Making money.

Защо е точно такъв?

Ами защото буквално парите се правят.

Пари в икономиката е ценно реално благо, което гарантира ефективността на размяната. В миналото хората са избрали златото за пари, не както мислят много хора поради суеверна почит, неграмотност и липса на варианти, а защото то е скъпо реално благо. Участва в икономическия процес и директно. За добиване на допълнително количество злато е необходимо влагане на допълнителен капитал. За да си струва това влагане, не бива да е налице по-ценна алтернатива. Елементарно обяснено, човек не би рискувал да умре от глад, за да добие още злато, с което да се украси домът му – а евентуално и ковчегът му.

Много съвременни икономисти и политици не вникват в смисъла на парите, затова приемат златния стандарт като реликва. И затова днес си правят специални зони за валутни експерименти.

Но не става дума само за златото.

За фундаменталната идея иде реч.

Че като разменяш и калкулираш разменни съотношения е важно да го правиш, с оглед на реалността.

Която реалност в контекста на добрата сделка и забогатяването изисква трупане на реални спестявания и формиране на реален капитал.

Как тази логика се отнася към копирайтинг услугите?

Като си гарантирате реална стойност на текстовете, които качвате на сайта си.. Ако ще давате пари за копирайтинг, нека поне получените рекламни текстове правят пари за Вас. Като привличат положителни оценки на реални хора за Вашите реални предложения.

Ако например дадете 15 лева за рекламен текст, който не продаде нищо, това изгодна сделка ли е? Не и то не само, защото не носят възвращаемост, а защото нанасят щета на репутацията на компанията и на позициите на сайта в Google.

Създаването на рекламни концепции се учи в обмисляната практика

Не в училище.

Уви не се учи достатъчно дори в университета.

Защото идеята не е просто да напишеш някакъв текст за сайт грамотно. Не е и да го напишеш красиво, изтънчено, интелектуалски…

Идеята е да заложиш рекламна концепция в него.

А рекламната концепция си е тънкост вече.

Тя е в намирането и подчертаването на онзи специфичен мотив в офертата,

който зарежда читателя едновремено с облекчение, че е намерил своето решение

и с радост, с ентусиазъм, че то е точно това, което му трябва.

Тоест трябва да намериш мотива “Е това е”.

А за намирането и изразяването на този мотив се искат много опит, характерна мисловна нагласа, познаване на двигателите на човешкото действие и доста въображение.

И всички тези неща трябва да бъдат вплетени в безотказен творчески алгоритъм. В базова идея как се създават работещи рекламни послания.

Ето защо опитвайте да виждате отвъд отделните цени на текстове, да откроявате създателите на съдржание, възползващи се от инфлацията и да

получите повече разбиране.

Както по темата Онлайн бизнес и копирайтинг

Така и за многото различни оферти на пазара.