Много често задаван въпрос - много рядко адекватен отговор

By in
182
Много често задаван въпрос - много рядко адекватен отговор

Е така като стане… Не е добре. Но става. Защото липсва генерално разбиране на материята.

И това важи не само за копирайтинга.

А генерално за икономиката.

Но да не се отплесваме, че може да забравим да опишем казуса.

Става дума за въпрос, който разкрива липсата на знание как се ценообразува. А оттам и липса на знание кое точно е ценното в конкретната бизнес ситуация. В случая ще обсъдим ситуацията с обявяваните цени на копирайтинг услуги.

Та, какъв е този често задаван въпрос?

Формулировки много.

Объркване още повече.

Отговори – все абсурдни.

Е това е въпросът:

„Каква цена на 100 думи е нормална?“

Е това е отговорът…

Ако целият текст е повече от 100 думи – никоя

Фундаментално икономическо разбиране е, че изчислението се извършва само спрямо цялостни решения.

Защото икономиката касае хората и техните оценки,

които оценки по природа са цялостни концепции.

По-просто обяснено, оценяваш цял лаптоп и по-точно цялостното решение, което ти носи този лаптоп.

А не, да речем, конкретни 47% или 19% от лаптопа.

Нещо повече: Дори в случаите, в които има отчетливи отделни блага, пак може ситуацията да предполага, че цялостното решение е релевантният обект за оценка.

Например ако оценяваш холна секция, в повечето случаи е адекватно да я поставиш в контекста на желан цял интериор. Примерно модерен технологичен интериорен стил. Тогава секцията се комбинира с конкретни мебели, пространство, действия и простор в помещението. Цялостното решение, което се оценява, е секция, вписваща се и допълваша този стил – с например строги линии, повече стъкло, повече рафтове и чекмеджета за папки, документи, пособия от едно по-модернистично и раздвижено ежедневие…

Стига импровизирани примери…

Схванахте.

Ценообразува се, само според цялостните решения, които конкретен тип потребители намират за ценни.

Та, с това наум, да се върнем на цените на копирайтинг услугите. Описаната пазарна логика ни отвежда към заключението,

че адекватна цена за 100 думи рекламен текст,

може да има, само ако става дума за оценка

на конкретен тип кратък рекламен текст

с дължина около 100 думи.

Защото оценяването касае всъщност рекламното послание, което би довело до продажби. Това рекламно  послание може да е обект на икономическо изчисление, защото тъкмо то реално се ползва от конкретната компания с конкретни очаквания.

Оттук логично е и, обратно, че ако става дума за по-дълъг рекламен текст – примерно такъв от около 500 думи – цена за 100 думи НЕ Е РЕЛЕВАНТНА.

И тук внимавайте…

Какво означава, че не е релевантна?

Означава, че НЕ СЪЩЕСТВУВА в калкулацията, свързана с действието на потребителя.

Тъй като в дадения контекст никой не оценява текст от 100 думи. Оценява се текст от около 500 думи.

А рекламен текст от 500 думи

НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА сбор

от 5 блока по 100 думи.

Оценката и смисленият за човек резултат не са следствия от механични натрупвания на еднородни единици, а следствия от огранични представи за разнородни цялости.

Тоест в ефективния рекламен текст от 500 думи няма никакви блокове от по 100 думи. Този текст акцентира на конкретно цяло решение, на обособена цялостна ситуация или на цял тип потребителско удовлетворение. Ако например текстът рекламира пакет от 5 ароматни свещи, е абсурдно да се твърди, че, щом човек прочете 300 думи, обезателно ще купи 3 свещи. Оценката и осмислянето не работят така. Трябва им ясно обособен материал за размисъл. По тази причина ако текстът е по-дълъг от 100 думи – примерно ако е именно 500 думи – цена на 100 думи на практика не съществува. Представяте ли си внезапно да спрете копирайтъра на 300 думи, за да платите по-малко, защото изведнъж решавате, че в пакета ще сложите 3 ароматни свещи?

Ако целият текст е около 100 думи – зависи

Каква е нормалната цена на текст от 100 думи?

Отново самото количество думи не може да я определи.

Парадоксалното е, че хората, които най-често задават този въпрос, очаквайки механично ценово натрупване, си представят ниска цена за копирайтинг.

Това е абсурдно, защото човек, който механично трупа думи, за да може също така механично да ценообразува, всъщност изобщо не се занимава с копирайтинг. Занимава се със „създаване на съдържание“. Така че, отново, от перспективата на копирайтнга цена на 100 думи няма.

Истинският копирайтинг е специална комбинаторика. Копирайтърът комбинира аспекти, нюанси на значения, представи, настроения, за да сътвори и предаде концепция. Концепция, която продава. Тя е обектът, който получава цена. И икономическата логика сочи, че тази цена е зависима от цената на продаваното, от ценността на това да се реализира дадения продукт или дадената услуга. А тази ценност е висока. Особено ако копирайтърът е подсилил бранда с ефектно послание. Каквото всъщност често се случва с по-каратките рекламни текстове. В тях копирайтърът е подчертал някаква есенция на предложението и на настроението, което то носи. Това струва много. Та, създателите на съдържание може и да не го схващат, но в сериозния копирайтинг рекламен текст от 100 думи е на цена, доста по-висока от тази на рекламен текст от 500 думи да речем. Дори чисто видово има разлика. Един кратък рекламен текст представлява силно предложение, будещо желание за действие, докато една дълга блог статия например се отличава като богат източник на ценна за ориентиране по дадена тема информация.

А е наистина странно механично да сливаш цени на различни блага, нали?

Колко прави цена на рекламен слоган 400 лева + цена на статия 25 лева?

425 лева?

В какъв смисъл?

Единственият смисъл, в който това число е релевантно е в оценката на цялостния разход на човек, който си купува едновременно слоган и статия. Тогава 425 лева е сумата, но не тази, която описва стойността на слогана и статията, а тази, която описва цялостната финансова промяна за клиента, който оценява конкретен копирайтинг пакет.

Уви въпреки описаната логика, много… райтъри дават цена на 100 думи. Нека това за Вас, клиентите, поръчителите на копирайтинг услуги бъде светнала червена лампичка. Ако в контекст на текстове от по около 500 или 1000 думи някой Ви даде цена за 100 думи, този някой не разбира от материята и не предлага копирайтинг изобщо.

Адекватен отговор на запитване за текстове с дължина 500 или 1000 думи би бил например диапазон от цени или фиксирани цени за отделни видове текст.

А ако целият текст е около 100 думи, отново видът би определил различни цени. Най-общо за елементарно продуктово описание например цената би била по-ниска, а за специализиран рекламен текст – доста висока.

Е това е базовата логика…

Оттук следете останалите параметри на предложението за копирайтинг.

Пожелаваме Ви много успешни сделки.

Ако искате да са с Авторско, пишете ни.