Наелектризирайте мисълта на читателя с една любопитна мотивираща структура на Вашия уеб текст

By in
795
Наелектризирайте мисълта на читателя с една любопитна мотивираща структура на Вашия уеб текст

Структурата Обърната пирамида определено е фундаментална за изграждане на ефективен текст. Тя е много стройна и носи усещане за подреденост на мислите.

Има обаче различни подходи към нея. Ако запазите условието да казвате бързо и отчетливо най важното, можете да разиграете любопитни нейни варианти.

Тук ви представяме една структура за изграждане на мотивиращ и динамичен уеб текст. Тя може да изстреля посланията ви до съзнанието на читателя за секунди и е много подходяща за по-кратки съобщения и за моментално мотивиране. Нейни най-големи плюсове са лаконичността, увличащата динамика и усещането за говорене по същество.

 

Размислете върху тази любопитна мотивираща структура, особено подходяща за кратки уеб текстове:

  •  Призив към действие / Call to action / – още в първото изречение се изписва най-важния призив и така моментално се активира съзнанието на читателя. Това възбужда последния и създава у него чувство на неотложност да възприеме определено отношение. Важно уточнение е, че призивът трябва да е конкретен и да загатне за реална полза, за да “улови” читателя – трябва да се споменат ключови ориентировъчни данни като адрес, час, дата, наименования на кампании и организации и т.н..

Ключово условие за създаване на ефективен призив към действие е той да не представлява банално продажбено предложение, а да описва реален позитивен ефект за личността.

 

  • Уточняване на ползата и нейния извор – след това ударно начало, читателят изпитва нужда да си обясни какво толкова го поддържа и провокира. Тук копирайтърът трябва да даде солиден аргумент – и то бързо. Затова вторият абзац трябва съдържа описание на извора на ползата и по-подробно разяснение на нейния характер. В тази част проличава умението на копирайтъра да определи и отчетливо да открои най-ярките, ключовите детайли в темата. Те заиграват роля на водещи аргументи . Отново скоростта е важна предпоставка за успех, затова е критично важно да се намерят точните думи и изрази

 

  •  Споменаване на подробности и аргументи – без губене на време се споменават ДИРЕКТНО неща като название на темата, участници, спонсори, лектори, предвидени инициативи и т.н. Каквото смятате, че е любопитна и пиперлива подробност, трябва да го споменете тук възможно най-ярко, директно и цветно. Нещата, които ще изпишете тук са второстепенните аргументи, които помагат да се запази читателската инерция и да са затвърди убеждението в полезността на информацията

 

  • Упътване – ако има нещо, което би улеснило читателя да разбере какво трябва да направи, то трябва да бъде прилежно изписано. Тъкмо след разпалващите аргументи е мястото да упътите читателя за най-прекия маршрут към целта. Това може да стане, чрез изображение, детайлно описание на конкретни обекти, линк към карта. В тази част също са важни копирайтинг уменията, защото текстът трябва да е ясен и лек, а може и да се сложат 1, 2 допълнителни мотивиращи думи – за цвят. Но не прекалявайте, за да не убиете темпото.

 

  • Серия от заключителни призиви към действие – заключението на такъв текст също трябва да е динамично. Важно е да звучите не сякаш вече сте си изпели песента и просто се сбогувате, а сякаш казвате “чао, засега” и сте в очакване на бъдещата реакция на читателя. Така възбуждате още веднъж, последен път съзнанието на читателя, създавате му усещане за ангажираност, за това, че може нещо да пропусне, ако се забави прекалено дълго и, много ценно, че той е важен за Вас и го чакате с ентусиазъм.

 

Но да се опитаме да илюстрираме как би изглеждал един мотивиращ уеб текст, за да можете по-лесно да откроите елементите, които посочихме

 

Пример за мотивиращ уеб текст:

Посетете двудневния семинар “Копирайтинг за уеб” и научете тайните на успешното писане в Интернет на 15.01.2015 г. в Зала 2005 на УНСС.

Ще научите любопитни трикове за писане на оптимизирани и уникални текстове, които грабват читателя от първото изречение и го държат до последното. Ще задълбаете в същността на ефективния и ефектен SEO копирайтинг, който създава работещо за Вас уеб съдържание.

На семинара ще стане дума за SEO копирайтинг, създаване на мрежа от линкове, поддържане на корпоративен блог, ефективна комуникация в Социалните мрежи – за всички елементи на яркото уеб присъствие. Лектори ще бъдат водещи интернет предприемачи и копирайтъри, двигатели на редица успешни уеб проекти /споменаване на имена и позиции/. Те ще Ви разкажат техните професионални истории и ще Ви дадат практични съвети как още на другия ден да дадете мощен тласък на Вашите начинания в Мрежата – какво да подобрите, какво да добавите, какво да премахнете, какво да коригирате, какви хора са Ви нужни, как да комуникирате с тях и т.н.

За да разберете как да се запишете в семинара посетете /дава се линк/ и попълнете формата за регистрация. На отворената страница ще откриете карта с обозначение разположението на залата, както и конкретни маршрути и превозни средства, които може да ползвате. Залата се намира на втория етаж. За да не губите време в лутане, можете да питате портиера за семинара “Копирайтинг за уеб” и да се ориентирате по разлепените плакати. Заслужава си да хванете колкото може повече от програмата, за да разберете как да стартирате и задвижите Вашия уеб проект възможно най-скоро.

Всичко е готово за едно динамично, свежо и съдържателно събитие, посветено на копирайтинга, което не бива да пропускате

 

Макар да не е перфектният текст, той прави впечатление с мощния си заряд. Забележете как в него се акцентира на призива към действие, чиято рационалност е подплатена с ключови подробности за бъдещите ползи и за конкретните параметри на събитието.

Овладейте създаването на мотивираща структура за уеб текст! Когато овладеете и писменото слово и ключовите копирайтинг принципи и тактики, ще започнете да създавате текстове, чието въздействие продължава и след края на четенето – и често прелива в действие.

 

 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)