Най-баналният въпрос за копирайтинга

By in
997
Най-баналният въпрос за копирайтинга

Задават го авторите на почти всички блогове за копирайтинг, с идеята да не останат по-назад с опитите да привлекат посетители – и потенциални потребители.

Този въпрос е „Какво е копирайтинг?“

Но баналните въпроси често са най-коварни. Защото към отговорите им често се подхожда също банално. Отговарящият приема задачата като рутинна процедура и затова отговаря банално. Така онлайн ще откриете редица блогове за копирайтинг и сайтове за копирайтинг услуги, отговарящи на „Какво е копирайтинг?“ по идентичен начин.

Ясно е, че целта на авторите на подобни статии за копирайтинг не е да ориентират потребителите, а само да подобрят оптимизацията на сайтовете си. Тази мотивация личи от баналното съдържание на отговорите и от приликата между тях:

  • „Копирайтинг идва от английски език /copywriting/ и представлява професионално създаване на онлайн и офлайн текстово съдържание“ – това вече повечето хора, опрели до услугите на копирайтъри го знаят. Иначе нямаше да ползват ключови думи и изрази като „копирайтинг услуги“, „търся копирайтър“, „копирайтър цени“…
  • „Създаване на текстове за уеб сайтове, банери, реклами в Google, реклами в социалните мрежи, текстове за радио и телевизионни реклами“ – идентичен с горния случай. Разбира се, има резон в това да кажеш изрично, че става дума за писане на текстове и да уточниш точно какъв вид текстове, но отново е изпусната есенцията на копирайтинга, в името на механичното натрупване на ключови думи и изрази.
  • Майсторското и креативно създаване на текст“ – абсолютно никаква полезна информация няма тук. А и трябва да се изясни какво е „майсторско“ и какво е „креативно“. Защото едва ли някой целенасочено и с ентусиазъм би платил за и качил на сайта си текст, който е създаден НЕмайсторски и НЕкреативно.
  • „Реален инструмент, който разграничава дейностите и услугите на фирмите или непосредствено самата стока сред огромното море от подобни или идентични предложения.“ – добър опит, предвид че дефиницията за копирайтинг е изведена от резултата. Това е рационален подход. Но отново е банално, обобщено и някак техническо. Освен това звучи повече като добро пожелание, отколкото като определение.
  • Копирайтинг е изкуство да се пишат рекламни текстове. Понятието произлиза от английските думи copy – ръкопис и writing – писане.“ – това определение на копирайтинг може да се квалифицира като… технически вярно. Формално погледнато, да, копирайтингът наистина е създаване на комерсиални и конкретно рекламни текстове.  И, да, точно такава е етимологията на думата. Но… каква е реалната същност на копирайтинга? Какво прави един професионален копирайтър и какво получава един клиент? Просто рекламни текстове ли?
  • „Копирайтинг е професионално списване на разгласителни текстове“ – отново технически погледнато това е вярно, да, става дума за текстове и, да, те разгласяват, тъй като се публикуват в някоя медия – днес предимно в онлайн медия. Но как точно се подхожда и какво получава клиента като краен резултат от услугата на копирайтъра?
  •    „Копирайтингът е писане на завладяващи статии“ – първо една статия може да е завладяваща, заради ангажираността и нагласата на читателя; второ една статия може да е завладяваща, заради писателските умения на автора, който обаче да няма копирайтърски умения и да не е писал с копирайтърска цел; трето една статия може да е завладяваща, заради темата си и казусите, които разглежда… Тези неща не са свързани достатъчно пряко със специфичната дейност на копирайтъра и със специфичния текстови продукт, който се цели като резултат.
  • „Копирайтингът е неразделна част от цялостната визия на вашия продукт или сайт, наравно с дизайна, маркетинга, SEO-то“ –  напълно вярно. Само че това е отговор на въпроса „Какво е мястото на копирайтинга в бизнеса?“.  Отговорът определено е важен, но тук търсим отговор на друг въпрос: Какво представлява копирайтингът сам по себе си?

 

Както виждате, въпреки че авторите на разнообразни блогове за копирайтинг не спират да се надпреварват с определения, не става напълно ясно какво прави един копирайтър, защо се нарича копирайтър, а не примерно писател или текстописец и какво точно да очаква клиента от него.

Резултатът е вреден за копирайтърската гилдия. Клиентите заключават, че просто става дума за писане на текстове и „повтаряне на някакви там думички“. Затова някои от тях подценяват усилията на копирайтърите, настояват на някакви норми за насищане на текстовете с ключови думи, пазарят се неадекватно агресивно, а често и решават, че ще се справят сами с текстовете за сайта.

Затова е необходимо де вникнем в истинската същност на копирайтинга и да обясним с какво точно той е ценен за бизнеса. Няма да даваме категорични и стегнати дефиниции, както правят колегите, тъй като става дума за творчество, чиято основна градивна характеристика е свободата. А строгите дефиниции някак… затварят.

 

Какво е копирайтинг – казано по човешки?

Вместо да даваме строга дефиниция на копирайтинга,  ще подходим човешки и ще обясним какво постига копирайтингът и как го постига. Тъй като в тази професия има много творчество, смятаме, че строгите дефиниции сковават разбирането.

Всеки, занимаващ се истински с копирайтинг, трябва да е праксеолог. Това означава да изследва и да познава природата на човешкото действие. Упражнявайки истински копирайтинг, всъщност вие влизате в логиката на действие на конкретен човек/конкретна аудитория и разпознавате главните елементи от тази логика. Разпознавате ярките и специфични мотиви да се извърши специфично действие.

След това, „обличате“ тези специфични мотиви в точните думи – тези, които най-пълно и въздействащо ги описват. Представяте ги на конкретния човек и го призовавате да действа в конкретна посока – да купи, да се запише, да участва, да пробва, да се обади, да сподели публикацията, да коментира…

Копирайтингът е умение да откриваш специфични начини да активираш. Да активираш, като създадеш текстови продукт, който е подбран, оформен, опакован и поднесен така, че да предизвика конкретно, видимо, осезаемо и измеримо действие.

Казано човешки, копирайтингът е нагласа и умение да вдъхновиш някого да действа – като намериш точните създатели на волята и посочиш точните средства за постигане на целта.

Копирайтингът е намиране и посочване на причини и резултати – и оформяне на вдъхновяващи обещания и стимули. Защото действието предполага и изисква причинност.

Копирайтингът е търсене, откриване, опаковане, поднасяне, съблазняване и увличане в едно.

Копирайтингът е действие с крайна цел друго действие!

Копирайтингът е пълнене на думите с природата и смисъла на конкретно действие. И в резултат – създаване на конкретно, обосновано и вдъхновяващо очакване на конкретно удовлетворение.

 

Правилният отговор на най-баналния въпрос в копирайтинга хич не е за подценяване. И няма да бъде открит, ако просто целиш seo оптимизация. Разгледайте сайтовете за копирайтинг услуги. Прочетете внимателно статиите от типа „Какво е копирайтинг“ и отсейте сайтовете, даващи банални отговори – защото най-вероятно копирайтърът, който ще ви свърши работа, пише в друг сайт.