Начин на писане или начин мислене – контент райтър или копирайтър

By in
1586
Начин на писане или начин мислене – контент райтър или копирайтър

„Няма да ви науча да пишете. Ще ви науча да мислите“, казва българският копирайтър Ангел Искрев на своите курсисти.

„Трябва да въвлечете читателя с Вашия начин  на мислене“, съветва пък британският маркетинг експерт и копирайтър Дрейтън Бърд.

И наистина…

Копирайтингът не е просто писане.

Той е начин на мислене. На търсене на проникновената идея.

И това е една от фундаменталните разлики между контент райтъра и копирайтъра. В предишна статия за природата на копирайтинга и контент райтинга загатнахме за нея. Сега ще продължим да дълбаем в посоката.

Истината е, че в общия случай:

  • Контент райтърът влага 70, може би от 80% в самото писане на текста. Той е писател и логично влага най-много ресурс в писане, което най-общо означава:
    – Обикновено поема и изпълнява повече писателски задания – Разчита на ефективност в проучването на темата и изпълнението на писателски похвати – Отделя време за изпълнение и на особено стриктни писателски задания – защото, забележете, е спестил време като е започнал писането почти веднага, разчитайки, че ще доизкусурява текста в движение – В резултат от горните, предлага на клиентите си САМО текст – без разбира се да омаловажаваме писателските умения
  • Копирайтърът влага 70%-80% в измисляне на концепцията в основата на посланието. А останалите 30%-20% – в избор на точните начини за изразяването й, което най-общо означава: -Изучаване на потребности, ценности, проблеми, подход, начин на мислене на потенциалните потребители -Чрез маркетингови и творчески инструменти, извеждане на основните моменти, важни за продажбеното послание – т. нар. Key selling points -Формулиране на ключовия инсайт – чрез специални техники на творческо разсъждение се извежда и записва едно основна разбиране за целевата аудитория и добрата оферта в конкретната пазарна ситуация -Формулиране на основните продажбени аргументи /Key Selling Points/ -Избор на подходящ за аудиторията, офертата и ситуацията стил – т. нар. Tone of voice. -Изпълнение на техники за мислене и писане, с цел намиране на точните думи и изрази – включително и тези, подходящи за добрата оптимизация на текста в контекста на цялата SEO стратегия.

Има разлика, нали?

На практика един контент райтър ще ви свърши работа за периодично създаване на съдържание за блог с не толкова значима маркетингова мисия. За блог, играещ ролята просто на колекция онлайн съдържание.

От друга страна копирайтърът дава посока и почерк на онлайн съдържанието. Ако искате да изпъкнете с по-специално послание и отношение към потребители и бизнес, той е човекът. Копирайтърът е гласът на маркетинга. Той дава думата на Вашия бизнес.

Изберете измежду двата типа  онлайн писатели, имайки предвид какво трябва да получите срещу това, което плащате. В общия случай копирайтърът е по-скъп – но и по-рентабилен в дългосрочен план, защото работи с повече бизнес визия и гони не много, а дългосрочни взаимоотношения с ценни клиенти.

В крайна сметка избирате между предпочетен начин на писане и формиран начин на мислене.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)