На първо място в мислите на подходящите хора е повече от на първо място в Google

By in
946
На първо място в мислите на подходящите хора е повече от на първо място в Google

Кажете това на шефа си

 

Искате да сте на първо място в Google? Шефът Ви се събужда и заспива с мисълта сайтът на компанията да е на челно място в търсачките? Повтаря непрекъснато как това би било добре за репутацията и за продажбите? Хайде стига, как Ви хрумна, как стигнахте до такова проникновение?

 

А има ли още хора, с желания като Вашето?

Да! Въпросът е по-скоро има ли човек, който осъзнато и категорично да не желае корпоративният му сайт да излиза на първо място в Google.

Само че да се превръща този блян в началническо изискване, което да се изпълни под строй и на момента, е неадекватно и нелепо. Още по-неадекватно и нелепо е, когато сбъдването на този блян се възприема като изпълнение на една рутинна работническа задачка. Нищо работа, ставаш сутрин, отиваш в офиса, правиш си кафе, и, ей така съвсем небрежно, даже с пренебрежение някак си, правиш така, че корпоративният сайт тутакси излиза на първо място в Google.

Има обаче една подробност, едно препъни камъче. И светлата идея на шефа ще се спъне и ще падне по очи. Google е частна компания, чиято мисия не е да изкарва пари за фирмата, в която работите. За разлика от Вас, хората, работещи в Google, въобще не се интересуват от бизнес амбициите на Вашия шеф.

Google се движи от това, което е добро за ТЪРСЕЩИТЕ ХОРА, а не от това, което е добро за балансите на Вашия шеф. И непрекъснато развива алгоритмите. Точно затова никой не може да гарантира изскачане на първо място при търсене по ключови думи и фрази. Особено в някакъв кратък срок от време.

И още една важна подробност – Вашият шеф не е единственият човек в бранша, който се е сетил, че ще е добре сайтът на компанията му да излиза на първо място в Google при търсене по съответни ключови думи и изрази. Колкото и учудващо да е за него, ползите от тази позиция са осъзнати и от други хора, притежаващи сайтове. Хора, които ежедневно работят в тази посока.

Затова единственото, което може да направите, за да спечелите добра позиция в търсачките, е интензивно да създавате съдържание, което смятате, че ще бъде полезно за потребителите и да им го представяте по удачен и ефектен начин. Да се стараете да бъдете на челно място в ума на Вашите потенциални клиенти, трябва да е отправната Ви точка.

Разбира се има конкретни неща, които може да предприемете по отношение на търсещите машини. Те се комплектоват в понятието SEO оптимизация.

SEO оптимизацията включва разнообразни действия, насочени пряко към подобряване на позицията в Google – линк билдинг, създаване на публикации в Интернет пространството, редовно произвеждане на съдържание в корпоративния сайт, активно общуване в Социалните мрежи….Има и чисто технически корекции по сайта, които да подобрят позицията му в търсачките.

Важна мярка е активният, вдъхновен и професионален SEO копирайтинг. Колкото повече и по-добре пишете за фирмената дейност, колкото по-стойностни текстове качвате на сайта и колкото повече съумявате да съчетавате читателските изисквания и предпочитания с тези на търсещите машини, толкова по-добра ще става позицията на сайта в Google.

 Но да обещавате чудеса на шефа си, при това за без пари, е абсурдно и вредно за Вас. Както по-горе посочихме от Google не са си поставили за мисия да правят шефа Ви печеливш и щастлив – поне не като подпомагат компанията му. Затова няма 100 процентови гаранции. От друга страна има много променливи – появяват се нови и нови сайтове, пишат се постоянно текстове, правят се линкове, променят се критерии за заемане на позиция…. Става въпрос за една жива, дишаща, динамична система. При някое търсене по конкретен ключов израз в определен момент корпоративният сайт /или публикация в него/ може и да излезе на първо място – особено ако сте се справили добре със SEO копирайтинга. Но при друго търсене нещата може да са по-зле. За определен период от време, ако SEO оптимизацията е качествена, сайтът може да бъде на челно място, а след това да падне по-надолу. И най-вече, качеството на контакта в повечето случай е по-важно, от количеството осъществени контакти, вследствие на добрата позиция в търсачката. Дори и да не сте на челно място в Google, може да впечатлявате важните за Вас посетители със съдържанието, което предлагате и да реализирате успехи.

Опитайте се да обясните тези неща на шефа си. Ако няма ефект от обясненията, покажете му реалността, като дадете примери. След това започнете работа и периодично му показвайте и разяснявайте резултатите от нея. Кажете му какво означава и какво предполага всяка стъпка. Така може би ще осъзнае, че SEO оптимизацията е изискващ отдаденост и дълъг процес, а не рутинна задача, която се върши отведнъж. Ако пак не срещнете разбиране, се замислете дали този човек трябва да Ви е шеф.

Помнете, че истинският Интернет маркетинг и истинският SEO копирайтинг целят потребителско преживяване, а не просто позиция в търсачките. По-важно е посетителят да се почувства уютно в публикацията и в целия сайт, да се вдъхнови от съдържанието, а не просто да попадне на някаква страница. Ако създавате съдържание, съобразено с облагата за потребителя и с впечатлението, което искате да оставите у него, ще постигнете много повече от първо място в Google.Ще сте на първо място в мислите на подходящите хора. А в крайна сметка това е целта, нали?

 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *