Не на писателските догми

By in
830
Не на писателските догми

Много хора обичат догмите. Те ги успокояват, разтапят съзнанието им в безотговорно приемане на готови решения, улесняват действията им, свеждайки ги до механично свеждане на инструкции.

Тези хора са щастливо, когато нищо не се случва. Когато всичко си е постарому и от тях не се изисква и капка креативност.

Такава нагласа се среща във всяка сфера. В копирайтинга също. Много пишещи си правят списъци от водещите писателски практики и работят съгласно тях всеки път. Така губят всякакъв шанс да израснат в писателската професия, да изучат някои тънкости и да оформят свой стил, но за тях тези неща нямат значение. Важното е да следват догмите. Така могат да се наричат пишещи, блогъри или дори копирайтъри.

Една от тези догми е да се пише винаги кратко. Краткият текст се приема за панацея, а дългият – заплаха.

Това е абсолютен мит.

В доста случаи краткият текст е… разочароващ. В него не могат да се засегнат важните аспекти от темата, да се огледа проблематиката от всичките и страни, да се дадат всички ключови аргументи.

И ако темата е по-сложна, а аудиторията – по-взискателна, краткият текст се превръща в

 

ГРОБ НА ПОСЛАНИЯТА

 И оттам на въздействието върху читателите.

Същото важи и за дължината на изреченията

За догма се приема, че изреченията трябва да бъдат кратки. Непременно. И колкото може повече.

 

Това също е абсолютен мит.

 

А механичното му следване показва, че пишещият не е мислил за текста си, още по-малко пък за бъдещите си читатели. Мислил е единствено за правилата и догмите. И по някаква причина е приел, че мярката за добър писател е стриктността на следването им.

Не е вярно, че всички изречения трябва обезателно и винаги да са възможно най-кратки

Копирайтингът /а и любителското писане в блог/ е човешка дейност, а продуктът й влияе на поведението на човешки същества. Затова тук няма догми, категорични формули, строги количествени критерии. Важни са оценките на копирайтърите и читателите. Важни са комбинациите на обстоятелства и средства.

Затова, вместо да се стараете да пишете възможно най-кратки изречения, следете развиването на мисълта. Представете си как то се случва в главата на читателя и го пресъздайте по естествен и вълнуващ начин на белия лист/екран.

 

И помнете, че нещата, които задържат читателя са…

 

Интересното съдържание и ритъмът

Стройте всяко изречение, според това, което искате да се случи в главата на читателя. Предоставяйте му интересно съдържание и го ориентирайте как да го намери и консумира по-бързо и по-пълноценно. А за да не го отегчите, създайте ритъм.

Сменяйте стила. 

Правете акценти.

 Редувайте стегнати, къси изречения, с по-дълги и напоителни. Нека текстът е като песен. Нека е преживяване, наситено с много настроения.

Разбира се, тези настроения трябва да се слеят в общо послание. Така се създава характер на текста. Но трябва да има и чар. А той се постига, когато нарушите правилата и плиснете на белия лист и своя цвят.

Това изисква писателско майсторство, но работи безотказно. И носи очи, вперени в белия лист/екран, през които читателя сякаш не чете, а пие текста.

 

Не смятате, че ще се справите, но искате такива текстове във Вашия сайт? Свържете се с нас. Направете поръчка на копирайтинг услуга и започваме да създаваме текстове, върху които читателското съзнание ще затанцува.

Защото сме професионалисти и, по-важно, защото отдавна сме казали не на писателските догми!