Нямате никаква писателска енергия, но Ви очаква сложна копирайтърска задача - какво да правите?

By in
999
Нямате никаква писателска енергия,  но Ви очаква сложна копирайтърска задача - какво да правите?

Понякога писането на текстове просто не върви. Креативната писателска мисъл просто не потича и не потича.

Може би мислите Ви за заети с някакъв сериозен личен проблем?

Може да не сте се наспали?

А може и да сте махмурлии? Да, има случаи, в които чашката с алкохолна течност стимулира творческата енергия, сякаш алкохолът се възпламенява в главата от прехвърчала писателска искра, само че ситуацията с последвалия махмурлук е по-различна. Все едно имате паве в главата, което пречи на мислите да се раздвижат, смесят, обогатят взаимно.

Тогава?

В такива моменти някои копирайтъри са склонни да се напънат и да съчинят все пак някакъв текст. Други пък, капитулират и зарязват копирайтърското задание, отлагайки го за светлото време „След днешния махмурлук”.

Разбира се, ако сроковете не оформят менгеме във вашия график, е по-добре да оставите креативната писателска работа за после. Не отлагайте копирайтърската задача за утре, като може да я свършите вдругиден, а крайният срок, даден от шефа или клиента е, да речем по-вдругиден.

Защото качеството в копирайтинга е по-важно от сроковете.

Обаче… обаче, сроковете все пак са важни за успех в бизнеса. И ако постоянно ги удължавате и молите за отсрочка, шефовете, колегите и клиентите ще Ви вземат за ненадежден, неорганизиран, несериозен. И креативните заложби няма да Ви спасят. Уви, става дума не просто за писане на текстове, а за бизнес. Предлагате копирайтинг услуги, които са свързани с други продажбени предложения.

И какво? Да се откажете напълно купони, пиене на алкохол, клубове, срещи? Не, това не би било здравословно за Вас, защото здравето не е само телесна характеристика. То е и ментална, и духовна. А с тези 2 характеристики си изкарвате хляба и е важно да се чувствате добре да сте щастливи. Ако сте копирайтър, на никой не му пука как точно изглеждате – все пак обаче трябва да сте адекватен за средата в компанията-работодател или за пред клиента -,  а как точно пишете и кога може да се разчита на Вас.

Та, просто трябва да планирате писателската дейност. Просто, просто, ама хич не е просто. Все пак има общи принципи, лесни за схващане и подходящи за ориентиране.

Най-важният сред тях е да планирате буфери. Винаги трябва да опитвате да оформяте и поддържате спестявания – спестявания от време, творческа енергия, писателски идеи, информация.

Спестяванията са Ваша опора, скрит коз, актив, двигател.

Ако не е време за същинско писане на текстове, трупайте писателски материал, който, щом сте по във форма и щом сроковете Ви натиснат, да инвестирате.

Главният съвет е, че, да, не трябва да се напъвате да пишете текста, когато не сте във форма, но и не трябва да зарязвате копирайтинг задачата си напълно. Използвайте поне малкото си енергия за:

  • Проучване на темата
  • Трупане на интересни факти и идеи 
  • Създаване на списък с ценни източници на информация, която да стане основа за бъдещия текст 
  • Създаване или поне намиране на интересни връзки между отделните факти и аспекти в темата, оттам стигане до любопитни писателски идеи, оттам поне подготовка на почвата за ключовите писателски послания 
  • Оформяне на поне начална представа за структурата на текста

Всички тези неща – и особено последните 2 – ще образуват трамплин за Вашата писателска енергия, щом тя се завърне. Най-важните елементи от творческия процес вече ще са се завъртели в главата Ви, ще са се миксирали в подсъзнанието и ще са започнали да се свързват в писателски коктейл.

Затова, ако наистина сте работили върху текста, вместо да се откажете напълно, крайният резултат може да е доста удовлетворяващ. Твърде вероятно е така да създадете по-добър текст, отколкото , ако се бяхте напънали или дори ако всичко си беше тръгнало гладко. А ако това наистина е вярно в случая, всъщност ще излезе, че сте спестили енергия и време за писане, а не, че сте ги прахосали.