Оставете копирайтърския ум да диша свободно!

By in
910
Оставете копирайтърския ум да диша свободно!

Никога не дръжте твърдо на конкретен брой думи или конкретен брой символи в един текст – и като автор и като клиент. Избийте си от главата всякакви твърди изисквания, свързани с дължина на текстовете.

Защо ли?

Защото те осакатяват всеки текст!

Нека ви разкажем как работи копирайтърския мозък. Първо е проучването. Събира се колкото се може по-детайлна информация около темата. На база на тази информация следва навръзване на мисли и генериране на писателски идеи. Така в процеса на писане на текста се създават 2 ключови за въздействието му неща:

  • Гладка структура –  копирайтърите имат умението да „изливат” мисли на белия лист/екран
  • Въздействащи хрумки – с навлизането в темата, копирайтърите започват да генерират оригинални изрази, ярки пасажи, гладки копирайтинг преходи

И знаете ли какво се получава, щом поставите прекалено твърдо изискване за дължина на текста? При редакцията, копирайтърът е принуден да реже до кокал и да отстранява истински писателски съкровища. И накрая, ви представя един оглозган текст.

А я се замислете. Вие какво искате – текст, който е дълъг точно 500 думи, или текст, който впечатлява и активира потенциалните ви клиенти? Естествено поръчали сте си копирайтинг услуги, за да разчитате, че ще получите въздействащ текст със съответните параметри. Но имайте предвид че писането на текстове не е математика.

 

Хората, които не взимат предвид горните съображения, допускат 2 грешки в критериите си за изпълнена копирайтърска задача:

  1. Мерят дължината с брой букви/знаци. А изискваният конкретен и дори близко до него брой букви е много трудно да се докара, защото буквата/знакът е най-дребният и оборотен елемент в писането на текст. И като нищо, копирайтърът подминава с 200 букви/текст заданието. 
  1. Задават прекалено малък диапазон – така и допустимото отклонение от нормата е много ограничено. Тоест, ако искате от копирайтъра задължително да напише текст от 390-400 думи, блокирате значителна част от уменията и креативността му. А може и да блокирате значителна част от потенциала за въздействие, който имат темата и текстът.

 

Ясно е, че се гонят конкретни бизнес цели и че цифрите имат огромно значение. Но тук не говорим срещу цифрите, а срещу вторачването в изкуствено фиксирани граници. То трови писателския процес, затваря ума и подтиква към „рязане на жива плът”. И накрая убива читателския плам още в зародиш.

Така че слагайте по-широк диапазон, измервайте дължината на текстовете само в брой думи и не бъдете твърде стриктни за обема. Оставете копирайтърският ум да диша свободно и дълбоко и преследвайте качеството – което често наистина изисква количествени натрупвания.