Отпушете креативната енергия на ума си

By in
1005
Отпушете креативната енергия на ума си

Ядосвате се, че не можете да измислите нищо? Седите си пред белия екран на Word-а и сте напълно блокирали? И вместо да се отдадете страстно на писателски ентусиазъм – каквото е било намерението Ви – ставате все по-изнервени.

И знаете ли?

Ако не направите нещо, съвсем скоро просто ще зарежете писателското си намерение. И с едно нервно „оффф“ ще

Затворите лаптопа!

В този миг сигурно си мислите, че писателите имат някакво специално качество, което отключва креативната енергия на ума им. Или че просто самите те са специални и креативната енергия в тях блика непрекъснато и от всяка тяхна мозъчна клетка.

Е, при някои писатели наистина е така. Но не при всички. И особено не при тези писатели, които са превърнали писането на текстове в бизнес. Защото…

Няма как да си постоянно вдъхновен и да можеш във всеки един момент да пишеш по всяка една тема. Копирайтърите работят с разнообразни клиенти, за които създават разнообразни текстове.

В понеделник трябва да пишат статии за туристически дестинации, във вторник – за ковано желязо, в четвъртък – за пици и паста, а в петък – за някаква технологична джаджа.

Това е цяла работна седмица, в която се налагат бързи смени на посоката на креативната енергия на ума. И единственият начин за копирайтърско оцеляване е изпълнението на добре обмислена творческа технология и изпитани творчески техники. Само с писателски плам няма да стане.

И ето някои от техниките, които копирайтърите използват, за да отпушат креативната енергия на ума си.

 

Записване на ключови елементи

Това са всички важни данни, изскочили в процеса на проучване, ключови думи и изрази, централни идеи и послания, интересни хрумки, специфични факти, съдържателни материали по темата.

Важно е не просто да четете и да мислите, а и да заделяте важното и да си записвате. Тези действия ще активират ума Ви да чопли съответната тема и когато по-късно започнете да пишете, той ще е вече загрял и на съответната вълна.

 

Дърво на текущата реалност

Някои наричат тази техника Изграждане на мисловна карта, но ние предпочитаме термина, който използва бизнес лидерът Елиаху Голдрат – дърво на текущата реалност.

Как се прилага тази техника?

Ако предишната техника се състоеше просто в извеждане и записване на ключови неща по темата, тази представлява по-систематизиран подход към темата и писателския процес. Първо направете списък с основните моменти. Важно е да подберете рационално елементите от списъка.

Което на практика означава да се водите от предварително определена концепция.

Например, ако пишете презентационен текст, ще Ви трябва подход към клиентите и специален начин за представяне на предложението. Може да проучите и запишете проблемите на клиентите, техните страхове и съмнения, а след това да установите начините, с които дадения продукт помага. Може пък директно да започнете позитивно.

Важното в случая е логически да изведете ключовите моменти и да съставите списъци, групирани в отделни категории – например страхове, съмнения, решения и предимства.

След това, отново чрез логически операции намерете връзките между отделните елементи и ги използвайте за създаване на писателска идея.

Обикновено връзките ще откривате като използвате операциите „ако – то“, „ако – следователно“, „защо – какво от това?“,  „защо – следователно какво?“. Използвайки тези операции, ще навлезете в дълбочина в текущата реалност и ще осъзнаете процесите и връзките между тях по-добре. Така ще разберете как да подходите към текста. И остава…

Да изградите дърво на бъдещата реалност.

Това означава, след като осмислите ситуацията, в която вероятно се намира читателят, след като станете наясно с ключовите връзки между обстоятелствата, да представите светла перспектива, под формата на

Решение, полза, начин на работа, специфични умения и компетенции, работещи идеи и концепции, доказани практики, целебни съставки, значими характеристики.

Изпълнявайки тази техника, на практика самата реалност провокира креативността Ви!

 

Убедихте се, че в креативността често няма нищо тайнствено, особено, недостижимо, неосъзнато нали?. Често става въпрос просто за подход, техники и настройка на ума.

Проявете търпение, старателност и методичност и отпушете креативната енергия на ума си!