По микрогласа на блога ще познаете стила и подхода на копирайтъра – и компанията

By in
1091
По микрогласа на блога ще познаете стила и подхода на копирайтъра – и компанията

В предишна публикация разкрихме частичка от методите за създаване и разпознаване на качествен блог.

Накратко, такъв блог:

  1. Таргетира конкретни потребителски казуси
  1. И в коментирането на такива казуси, демонстрира експертността на автора
  1. Като така се превръща в един дискретен и смислен рекламен материал

Ако това е налице, ако блогът ориентира действията ви по-нататък, значи можете да подходите по-сериозно към него. Явно хората, които го поддържат, знаят какво говорят.

Следваща кукичка, следваща зелена светлина, или по-точно следващ окуражаващо вдигнат нагоре палец е…

Собственият микроглас на блога

Той ви показва колко съзнателно се поддържа един блог и оттам колко стратегически подхожда авторът му в работата си.

Това е особено валидно са копирайтърски блог.

Какво ще рече собствен микроглас?

Когато поддържате блог, искате или не, създавате конкретно лично впечатление, базирано само на това как боравите с думите.

Сътворявате си физиономия от думи, изрази, структури, похвати, които ползвате в блог публикациите.

Така с всяка следваща Ваша публикация, редовният читател схваща все по-добре

с кого точно си има работа.

Това предполага, когато пишете в блога си, да пишете от името на конкретна личност.

Дори да се представяте като Ние, а не като Аз, пак си заслужава всеки път в блог публикациите да представяте някаква личност.

Личност, която, ако се справяте добре, постепенно ще се превърне в нещо като доверен онлайн приятел на избрания таргет читатели.

Затова и, обратно, когато попаднете на блог, който вече е изградена ярка личност, може да му дадете един палец нагоре, понеже явно авторът му работи с предварително начертан план и посока.

От какво се състои собствения микроглас на блога?

От думи, изрази, писателски похвати, специфичен tone of voice, характерен подход към дизайна на публикациите и към техните теми.

Като цяло от елементи с насочена характерност.

От елементи, изграждащи ясна физиономия.

Такива елементи са например:

  • Ритъм и обръщения – може да се наблегне на авторитетен и балансиран ритъм, съчетан с по-официални обръщения, или на по-разчупен ритъм и обръщения в стилистиката на приятелски разговор
  • Ехо фрази и характерни изрази – някои компании използват много характерни за тяхната стилистика изрази, с които например завършват рекламните текстове, или обогатяват смисъла им за конкретна аудитория. Такъв по разчупен стил, изпълнен с ехо фрази и специфични изрази, е характерният тип Tone of voice на Теленор. Авторско също имаме такива фрази, с които опитваме да създадем наши си послания. Даже основният ни слоган „Е това е… Авторско“ служи и като такъв тип фраза.
  • Специфични позовавания – някои компании изграждат своя стил на база на известни личности, теории, събития. И така се опитват да прелеят от техния авторитет. Например някои експерти по онлайн маркетинг и продажби се позовават на мисли и въобще на цялостния тон на комуникацията на прочути фигури в сферата като Джордан Белфорт /Вълкът от Уолстрийт/, рекламния гуру Дейвид Огилви, креативния копирайтър Уилям Бернбах и други.
  • Специфична насоченост в темите на блога – някои избират по-лежерна фрийланс насоченост, други предпочитат да демонстрират повече авторитет и тежест
  • Характерен и упорито следван шаблон за дизайн на публикациите 
  • Отчетливо отстоявани позиции, изразявани с категорични фрази – е това е може би най-значимото. Един сериозен блог налага стандарти, отстоява позиции. Ако се натъкнете на такъв, остава само да видите дали неговите позиции пасват на Вашите
  • Професионално звучене – някои блогове целят съзнателно да внушат усещане за експертност. Това става най-често и най-лесно, чрез насищане на блог статиите с терминология от конкретната професионална област. Ако попаднете на блог с такава стилистика обаче, внимавайте за сигнали за фалшива експертност. Освен с терминология, истинските експерти си служат и с преведени на човешки език разяснения. Затова ще познаете експерта-блогър по това, че си служи с термини, които интелигентно опростява и обяснява, така че да разберете какви точно са обещаваните ефекти.

Вглеждайте се в блога. Вглеждайте се достатъчно, за да откриете поне наченки на микроглас. Ако откриете характерен и смислен микроглас, особено в блог на копирайтър,

е това е автор, на който си струва да обърнете повече внимание.