Празните дни в копирайтинга

By in
921
Празните дни в копирайтинга

Празните дни в копирайтинга са дни без вдъхновение, без енергия за писане, без копирайтинг. За празнотата на тези дни може да има много причини – натрупана умора, липса на вдъхновение, липса на копирайтинг ентусиазъм, лошо настроение….. Подчертаваме, че тук не става дума за дни, в които сме извънредно заети с нещо друго, по-належащо. Говорим за дни, в които просто не ни се пише и нямаме копирайтинг енергия.

Това винаги ли е лошо?

В никакъв случай. Лошо става, когато имаме поет ангажимент за копирайтинг и времето ни е твърде ограничено. В такъв случай се налага да се мобилизираме, да се вкараме бързо в работен режим, което за професионалните копирайтъри е въпрос на отработено настройване. Иначе няма място за паника.

Собственият организъм е най-сигурният и приятелски настроен водач за копирайтъра. И обикновено има защо. В доста случаи липсата на желание и енергия за писане е сигнал, че трябва да направим нещо различно от проявяването на отговорност – от юркането. Може би наистина ни трябва почивка.

Ефективната почивка води до ефективен копирайтинг. Но трябва да сме отговорни и да планираме добре – да сме заложили резерв от време и да знаем как да го използваме пълноценно.

Пълноценното използване на времето и заложеният резерв са основни средства за справяне с празните дни в копирайтинга. Необходимо е да направим преценка, като отчетем КОМБИНИРАНИЯ ефект на следните фактори:

  • Крайният срок, в който трябва да е готов материала
  • Обичайният темп на работа – да разграфим етапите проучване, раждане на идея за текст, писане на текста, редактиране на текста 
  • Резервът от време, с който разполагаме, ако копирайтингът ни върви с обичайно темпо. ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, това не е времето за писане, определено от крайния срок, а остатъчното време, което сме заложили по принцип и за всеки случай при нормален темп на работа. Често, особено ако сме в копирайтинг форма, се справяме и по-рано, но трябва да организираме времето си 
  • Разсейванията – много важно е да вземем предвид поява на непредвидени обстоятелства, които биха ни забавили ВЪВ ВРЕМЕТО, КОЕТО СМЕ СМЕТНАЛИ, ЧЕ ЩЕ ПИШЕМ.

Въз основа на рационалната комбинация от тези показатели, можем да определим дали и колко време да си дадем, за да почиваме. Така знаем каква е тежестта на празните дни, до колко и как те биха повлияли на резултатите от работата. Важно и до голяма степен успокояващо съображение е, че често празните дни /или празните часове/ могат да ни заредят с енергия, да ускорят писането ни и да го направят по-качествено. Така че няма нищо абсолютно и всичко се определя от копирайтинг целта.

 

 

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *