Пренаписани копирайтинг ценности

By in
989
Пренаписани копирайтинг ценности

В някои сайтове за копирайтинг се разпространява мнението, че пренаписването е „предимно за непрофесионалисти, които приемат всякакви поръчки и всевъзможни условия“.

И обратно, че „професионалният копирайтър в повечето случаи отказвал поръчки за пренаписване и предлагал други варианти“.

Това са неадекватни твърдения. Защо?

Копирайтингът е бизнес

Копирайтингът е бизнес – преди всичко

По тази причина за професионалния копирайтър е ясно, че на пазара има разнообразни ситуации и изисквания, към които трябва да се нагоди.

Това означава, че за професионалния копирайтър е по-важно да намери място на пазара и да е истински полезен на клиентите си, отколкото само да доказва, че е страхотен писател.

А на практика пренаписването на по-специализирани текстове е пазарна ниша. Вярно не е голяма, но я има. Наистина в някои случаи:

 • информацията е твърде специализирана
 • за даденото онлайн съдържание има твърде строги изисквания
 • рекламната стратегия, която е избрал клиентът, се отличава с по-твърди и специфични параметри

 

И в подобни случаи може да се окаже по-адекватно копирайтърът да се включи с пренаписване и редактиране на материалите,отколкото да се бие в гърдите и да демонстрира колко е велик. Предлагайки пренаписване, копирайтърът ще може истински да се впише в по-заплетената ситуация на клиента и да бъде наистина полезен.

Нека бъдем честни: от разстояние, при твърде специализирана материя и при по-строги и нестандартни клиентски изисквания, е доста трудно да се създадат работещи и достатъчно подробни авторски текстове.

Например ако темата е Медицина и трябва да се подготвят специализирани информативни материали, как един външен копирайтър би се справил?

Или ако се съставят материали за кампания или програма, по която участва клиентът, как един включващ се в движение копирайтър ще бъде полезен?

Професионалният (и етичен!) копирайтър си дава сметка и не се опитва да крие, че не може да създава самостоятелно всякакъв тип авторски текстове на всяка възможна тема и във всяка възможна ситуация. Освен това, понеже подхожда про-пазарно и като предприемач, разбира, че пазарните ситуации и изискванията на клиентите са най-разнообразни. И гледа да намери мястото си на пазара.

От тази перспектива, за професионалния копирайтър понякога е по-адекватно да се включи с пренаписване на текстове, с копирайтърска обработка на някакъв суров материал, отколкото да се прави на „велик писател на авторски текстове“.

И обратно, тъй като един непрофесионалист не се интересува толкова от пазара и специфичните пазарни ситуации, а от това да се докаже като „велик писател на авторски текстове“ и да хване всяка поръчка, изцеждайки клиента максимално, той винаги омайва клиентите с възможности да пише уникални текстове на всяка тема и във всеки формат.

И вместо на честна сделка, го удря на писателска чест.

Което не е сериозно.

И понякога е сигнал, че сте попаднали не на копирайтър, а просто на любител-писател.

И още нещо…

 

Един истински копирайтър блести с копирайтинг умения, а не с това, че разбира от всичко

Да дадем пример. Ако поръчката е за специализирани текстове за металорежещи машини, лаикът-копирайтър би се пъчил и напъвал да напише авторски текстове по темата – без значение, че е виждал металорежеща машина веднъж, преди 3 години и на снимка в интернет.

Реално за него няма значение толкова да демонстрира копирайтинг професионализъм, колкото да се покаже като „много креативен автор на текстове“.

И в резултат е по-вероятно да се издъни – да издъни и клиента си.

Професионалистът знае, че вероятността да се оплете в непознатата за него и твърде специализирана информация за металорежещи машини е много висока. И точно защото е професионалист, целта му не е просто да вземе едни 30, 40 или 50 лева за статия със съмнително качество.

Целта му е да демонстрира тъкмо копирайтинг уменията си и да свърши работа на клиента си. И понеже е уверен в способностите си, знае, че, ако има суров материал, ще създаде истинска стойност.

Че дори само с пренаписване, ще блесне – защото е добър копирайтър, а доброто личи отдалеч!

И получавайки суров текст за пренаписване, професионалният копирайтър не се опитва да замаже липсата на знания в сферата. Напротив, честно си я признава, предлага отстъпка на клиента и, най-важното,

концентрира цялата си енергия в изпълнение на специални копирайтинг трикове, като например:

 • създаване на атрактивна структура на текста
 • съчиняване на будещи любопитство подзаглавия
 • измисляне на ефектни послания
 • изпълняване на атрактивни техники за поставяне на подходящи акценти в текста
 • създаване на елементи в текста, примамващи и улесняващи читателското око
 • измисляне на атрактивно и будещо интерес основно заглавие
 • използване на например уместно двусмислие, ефектни метафори, техники за рисуване с думи, техники за извикване на познати ситуации в ума, чрез преносим контекст и т. н.

 

На практика, в някои случаи, копирайтърът предлага пренаписване на текстове, защото:

 1. е честен с клиента 
 1. и държи повече да му свърши полезна работа, отколкото да му вземе повече пари, помпайки егото си.

 

Освен това…

Ако един копирайтър е достатъчно опитен и се е доказал на пазара, знае, че понякога клиентите имат и по-нестандартни копирайтинг поръчки. Поръчки, които нямат общо с предлагания от него пакет копирайтинг услуги. Например помощ при съставяне на писма до клиенти и институции, редактиране на документи, организиране на съдържанието на текстове за подготвени презентации за различни форуми и събития и много други. И в такива случаи, той може да е полезен именно с ефектно пренаписване на подадени от клиента нахвърляни текстове.

 

И с пренаписване може да стават авторски текстове – ако пренаписва добър копирайтър

Важно е да се разбере, че пренаписване не е просто смяна на думички и „леко пипване“ на абзаците. Ако копирайтърът е добър и пише с разбиране и креативност, на практика ползва подадената информация и създава авторско съдържание.

Пак получавате ново и полезно за маркетинга ви съдържание, обаче преди това подавате суров материал.

 

Чрез пренаписване, Авторско сме участвали в много проекти с типове текстове, извън основния комплект, посочен на сайта. И така сме създавали стойност за клиентите си, придобивайки много ценен писателски опит.

Това за нас е по-важно, отколкото  винаги и обезателно да опитваме да създадем всичко от нулата, за да покажем колко сме велики.

Други копирайтъри може да имат различни ценности…

Това е светът на копирайтърите. Смятаме, че подходът и в този случай може да послужи да се ориентирате с какъв човек ще работите. Прочете още по темата как да познаете истински професионалния копирайтър.

Ние лично сме избрали честността и гъвкавостта спрямо пазара – спрямо Вас.

Е, това е… Авторско.

Ако ви допада нашата философия, направете запитване за копирайтинг. Ще се постараем да се нагодим към казуса ви и да сме полезни.