Техника за бързо потъване в текста

By in
686

Ползите от тази техника са няколко:

  • Лесно зачитане 
  • Засилване на читателя по вълните на посланията в текста 
  • Моментално акцентиране на ключовите моменти в текста 
  • Почти неусетно запечатване на основните тези и аргументи в съзнанието 

И като съвкупен резултат – бързо потъване в текста и настроението му!

Изпълнете техниката и засилете читателя!

 

Как се изпълнява тази техника ли?

Я, започнете да четете този текст отначало? Усетихте ли? Откроихте ли основната логика?

 

Елементите на тази техника са: 

  • ЕДНО /максимум две/ ударно въвличащо изречение – препоръчително е то да е под формата на призив към действие, но по важното е да засили любопитството към изброяване на няколко полезни неща. Друг полезен подход в създаването на това изречение е то да бъде свързано със заглавието на текста, но вместо да повтаря смисъла му, да го разгръща. Погледнете как сме подходили ние.
  •  С минимум думи изброяване на основните черти на разгръщаната идея – те могат да бъдат характеристики, аргументи, ползи, ефекти. Помнете, че списъците фокусират читателската мисъл. Защо това фокусиране да не стане в самото начало на текста? Някои текстове наистина изискват обилно предисловие, но за други такова е излишно. Случаят е такъв, когато например основната цел на текста е бързо да осветли нещо от разнообразни ъгли или да предостави на читателя серия практични съвети.  Тогава можете да извлечете бонус от това, че не губите времето на посетилите сайта ви.
  • Заключителен призив към действие. След като сте заредили читателя с аргументи и сте му поднесли финалното заключение, изтъквайки му генералната полза, призивът към действие ще го окуражи да предприеме нещо, след края на четеното.

 

Ключовият момент е в намирането на решение КАКВО ДА Е ТОВА НЕЩО. За да сработи техниката добре, трябва да тласнете читателя към конкретно действие, обвързано с казаното досега. Опитайте се да създадете логическа връзка и да представите призива към действие, като най-естественото и градивно продължение на нишката, която следва текста.

Тази техника е проста, лесна за изпълнение и даже може би вече сте я прилагали. Само че умелите копирайтъри прилагат писателските техники съзнателно, още на етапа на разработване на концепция за конкретния текст. Затова…

Огледайте темата, поставете си писателска цел и, ако прецените, че намеренията и средствата съвпадат, изпълнете тази техника за бързо потъване в текста.

Също така, ако искате потенциалните ви клиенти да потъват бързо в текстовете на корпоративния ви сайт, поръчайте ни копирайтинг услуги.