Търговци навсякъде и по всяко време

By in
727

Може да ви прозвучи прекалено елементарно и очевидно, но увлечени в подобряване на онлайн присъствието си, някои хора го пропускат.

Това, че бизнесът ви се развива и популяризира предимно онлайн, не означава, че е безсмислено да работите за него и офлайн.

Напротив!

Много хора приемат онлайн комуникацията за леко студена. И ако се запознаят с вас лично, или поне ако някой ви препоръча в личен разговор, стават по-склонни да дадат поръчка.

Освен това директната лична комуникация и препоръчването са допълнителни – и много ценни – канали, по които ще достигнете до допълнителна аудитория. До аудитория, до която по някаква причина все още не сте успели да достигнете.

А това означава, че ще увеличите вероятността да осъществите продажби и да изградите изгодни взаимоотношения.

Затова бъдете търговци навсякъде и по всяко време и обърнете подобаващо внимание на офлайн комуникацията, като:

  • направите и редовно раздавате визитки – семпли, елегантни, ясни. Включете в тях името на сайта си, Вашето име /защото тук комуникацията е по-лична/, GSM номер, email.
  • целенасочено използвате различни кръгове по интереси, в които участвате, за да рекламирате бизнеса си. Без да се натрапвате, осведомете хората с какво можете да им бъдете полезни. Например с писане на текстове за сайтовете им.
  • дебнете удобните моменти да напомняте какво работите и в какви проекти можете да се включите.
  • направите една или няколко безплатни услуги на близък, впечатлите го и го помолите, в удобен момент, да разкаже за вас пред подходящите хора. 

Като цяло, рационално е да правите всичко възможно, за да рекламирате бизнеса си и офлайн. Често и в някои определени периоди това е особено ефективен начин за изкарване на пари. А  понякога даже спасява положението.

Важно условие, за да сте успешни в това отношение е да се отърсите от неудобството – ако изпитвате такова. В България все още много хора приемат бизнеса като нещо мръсно, или като нещо далечно спрямо “човешките неща”. Но това е социалистически предразсъдък!

Бизнесът е чисто и просто предлагане на конкретна услуга на някого, срещу възнаграждение. Бизнесът е най-естественият, справедлив и градивен начин на взаимопомощ. И средата, изпълнена с приятели и познати, е идеална за засилването му.

Добре де, ако ви е толкова неудобно, правете безплатни услуги на приятелите си. Има резон в това! Първо, естествено е да искате просто да услужите на приятел и второ, може би по-важно, Вашият приятел има приятели и познати, които вече с чиста съвест можете да таксувате за услугите.

И ако една безплатна услуга ви донесе примерно 5 добре платени, би било чудесно. Направили сте “безкористно” добро на приятел и сте спечелили допълнителни клиенти. И допълнителни пари!

Само не се стеснявайте. Бъдете добър и гъвкав търговец и се гордейте с това.

Защото все пак търговците – ако са умели и честни! – увеличават и разпръскват богатството в икономиката!

 

Те са двигатели! Бъдете и Вие!