Дължини на текстовете

Дължини на текстовете

Авторско предлагаме текстове с разнообразни дължини. Ако се колебаете коя дължина е подходяща за Вас, ще опитаме да ви ориентираме.

Основен принцип е, че по-дългите текстове са по-ефективни. Както за убеждаване на клиента, така и за позициониране в Google.

Това означава, че по-сериозни резултати се постигат с текстове над 300 думи, както и с такива над 400 думи.

Обаче това не бива да се приема като строг закон. Много зависи от конкретната ситуация.

Затова тук ще посочим основните плюсове и минуси на различните дължини.

 

Текст 200-300 думи

Това е най-краткият текст, който предлагаме. Като цяло той е ефективен, когато офертата е ясна и продуктите/услугите са познати и по-прости.

Ако няма нищо кой знае колко сложно, уникално и интересно в начина на работа на фирмата и в действието на нейните продукти и услуги, заложете на тази дължина.

Ще платите по-малко, а ние ще заложим на мощни послания и призиви към действие. Целта на текстовете ще бъде бързо да се стимулира читателя да потърси контакт с Вас.

Това спестяване на време, ще бъде оценено.

Но има и минуси. В толкова кратки текстове ще заложим само на основните аргументи за покупка и на основните  ключови думи и изрази. Следователно тук буквално няма място нито за достатъчно мощна убеждаваща комуникация, нито за силна оптимизация за Google. Разбира се, ще направим всичко, за да им вдъхнем живот, но тази дължина не позволява много. Само маркиране на основното.

 

Текст 300-400 думи

Нашият опит показва, че в доста случаи именно това е оптималната дължина на текст онлайн.

Разбира се, това не е точна наука, но като че ли именно 300 думи е наложилата се долна граница на текст в онлайн средите.

Това важи особено за блог статиите. Вече по-дългите текстове определено се оптимизират по-добре. В тях може да се споменават повече аспекти от темата и съответно да се включват повече специфични ключови изрази. А последните са особено важни за таргетираността и уникалността на статиите в блога на фирмения сайт.

Също така, дължината от 300-400 думи позволява да се изградят по-силни маркетингови послания и да се изложат повече и по-специфични аргументи за покупка.

Същевременно тази дължина помага да не се разводняват презентационните текстове и едновременно с това да се изложат всички основни ползи стегнато и ясно.

Рискът тук е свързан най-вече с количеството информация, с която разполагаме. За да станат ефективни, текстовете с тази дължина трябва да са подкрепени с достатъчно интересна информация за дейността, продуктите, услугите, темата, насоката. Освен това, информацията трябва да е по-специфична, за да е любопитно за четене и да носи полза прочитането.

 

Текстове над 400 думи

Това са особено дълги текстове за онлайн пространството. Използват се за истинско задълбаване в темата и се разчита, че прочитането им ще ориентира поведението.

Затова те имат огромен потенциал.

Статиите от над 400 думи са наистина интересни и полезни, защото, освен да маркират основни неща в темата, дават аргументирани обяснения. Един опитен копирайтър може да превърне толкова дълга статия в мощно маркетингово и SEO средство, залагайки на интересни послания, информация и структура и използвайки разнообразни дълги ключови изрази.

Презентационните текстове от над 400 думи на практика могат да включат всички аргументи, провокиращи покупка. Това е особено важно, ако дейността, продуктите и услугите на компанията са специфични, а покупката е резултат на голяма доза рационалност. Ако на клиентите им е необходимо повече знание и убеждение, това е подходящата дължина. Крайният продукт е текст, пълен с факти, аргументи, маркетингови послания и оборени възражения. Освен това тази дължина по естествен път държи читателя на страницата, което е добре за позицията й в Google.

Тази дължина крие и голям риск обаче. Ако няма какво толкова да се напише по темата и/или липсва достатъчно интересна информация, текстът започва да тъпче на едно място, да се изпълва с повторения и да се пълни с излишна информация и “кухи” изречения. Така се създава риск от отегчение на читателя. А отегчението означава връщане назад към резултатите в търсачката, демотивиране за осъществяване  на контакт, претрупване на съзнанието и „оставяне на лош вкус в устата“

Разбира се нашите копирайтъри се грижат всички изброени рискове да бъдат елиминирани, но все пак ги споделяме с Вас. На за друго, а защото, когато ги знаете, ще съдействате за тяхното навременно отстраняване.

Обмисляйте добре дължините на текстовете, които поръчвате. Мислете за контекста, целта и най-вече за хората.

Свържете се с Авторско и ще ви ориентираме.