Фразата, която провокира кликвания

By in
1011
Фразата, която провокира кликвания

Да създадеш добро заглавие на статията изисква особен начин на мислене за текста. Той е захранван най-вече от идеята заглавието да предизвиква кликвания.

Да, точно така – основна цел на заглавието на една статия в интернет е да предизвиква кликвания на съответния линк. Едва след като тази цел е уважена, ако копирайтърът е наистина майстор, може да създаде такова заглавие, което да пренася атрактивни послания.

А ако пишещият не е умел копирайтър, най-безопасно е в създаването на заглавие на статията да заложи на простотата и информацията. Много пишещи издигат излагането на информация в заглавието в догма. Според тях, информативните заглавия сами по себе си са привлекателни.

Тези догматици имат известно право. Дословното излагане на информация не гарантира създаване на блестящи заглавия, но поне носи успокоение, че читателят бързо ще разбере за какво става дума в статията и че ще се отсеят подходящите читатели.

Но това често не е достатъчно. Така се създават средно работещи заглавия, но не и блестящи заглавия, които неизменно провокират кликвания. Необходими са други елементи.

 

Полза

След като основната цел на едно заглавие е да предизвика кликвания, логично е при създаването му да се преследва събуждане на някакво желание. Следователно, мощен инструмент за писане на добри заглавия е описването на някаква полза.

Ето примери:

2 изпитани рецепти за приготвяне на много вкусен кекс.

Бъдете здрави – консумирайте червено вино.

Лесна диета, с която ще свалите 5 кила за 2 седмици

Очевидно е, че ефектно и ясно описаната полза в заглавието събужда естествено желание за кликване. Но дали това винаги е достатъчно? Дали е универсална рецепта за създаване на добри заглавия?

За някои автори, да. Това са хора, които си падат по-установените правила в писането на текстове – а може би и в други области. Затова те са привърженици на догмата “В заглавието или информация, или полза – най-добре и двете”

Това определено работи добре. Информацията в заглавието ориентира и сегментира читателите, а добре подчертаната полза ги стимулира да кликнат. Логично е да работи.

Но формулата полза+информация да се приема чак пък като догма…

 

Мистика и интрига

 Днес копирайтърите се надпреварват да обясняват на читателите, че “точно това нещо върши чудеса” и че “не бива да пропускат тези 5 отлични начина да подобрят трайно живота си”. Така Интернет заприличва на място, препълнено с чудеса – а това вече леко дразни. Особено ако темата е по-прозаична.

Това налага понякога в заглавията да се вмъкне мистика, която да се подпали с интрига, с някаква конфликтна нотка в заглавието. Тук някои копирайтъри ще възнегодуват, подчертавайки, че читателят нямал време, че той гледал най-вече интересите си, че искал да научи всичко бързо и лесно.

Това е така, но до голяма степен всичко зависи от копипрайтърските умения и от спецификата на конкретния случай.

Често излиза, че заглавия, в които има повече мистика и интрига, се справят по-добре от такива, които са по-прозаични. Причината за това е, че вече все повече читатели се стремят към интересното, към различния поглед, към новото.

И затова често статиите със заглавия, от които лъхат мистика и интрига, се представят много добре – особено що става дума за брой кликове. Тези заглавия карат читателя да се замисли, да си каже “хм, странно, за какво става въпрос”, “това пък какво ще рече”…

Бързаме веднага да кажем, че тук не става дума за някакви отвлечени и поетични заглавия от сорта Размътено облачна сивота, Мъглява прозрачност или Хармонична ефирност. Такъв род заглавия определено са безсмислени, тъй като вместо да насочват и привличат, объркват ума и в крайна сметка за него са просто едни кухи фрази.

Номерът е, без да издава много, заглавието да провокира размисъл в конкретна посока. Идеята е този размисъл да събуди желание да се научи повече, за да се разплете мистиката и да се разгадаят корените на интригата.

Тоест, вместо да поставяш читателя в позицията да се чуди какво имаш предвид, възбуждаш ума му да търси изход – с по-прости думи, пускаш му мухата.

И тази муха е някаква мисъл, която е едновременно ясна, любопитна, но и някак… незавършена – като атрактивно парченце от обещаващ пъзел.

 Такива заглавия се създават трудно и има опасност да не бъдат разбрани, но ако авторът се справи, стават истински магнит за кликвания. Затова и си заслужават риска

Съставките на такова заглавие обикновено са: 

 • Интрига 
 • Създаване на неочаквана връзка между две идеи 
 • Неочакван поглед 
 • Разкривана загадка 
 • Абсурд 
 • Конфликт/сблъсък 
 • Лека скандалност 
 • Дързост 
 • Предизвикателност – даже понякога и агресивност 
 • Драматичност 
 • Парадоксалност 
 • Очакване на нещо 

Номерът тук е да се постигне яснота и интензивност на вдъхваното настроение, за да не може читателят да остане безучастен. Често при създаването на такива заглавия е подходящо да се заложи на директното обръщение “ти… еди какво си”.

 

Мощен дразнител на любопитството

Най-простият и лесен начин да създавате такъв тип заглавия е като се замислите какво може най-силно да разпали желанието на читателя да се задълбочи. Това означава, че трябва да намерите достатъчно мощен дразнител на любопитството.

Тъкмо раздразненото любопитство е разковничето тук. Човек си цъка из Интернет и изведнъж хоп, нещо сграбчва ума му.

Един от начините да раздразните любопитството е да заложиш на абсурда – разбира се адекватно на темата и в умерени граници. Например за заглавие на статия, представяща фирма за производство на тематични душове, се казва: “Да се окъпеш в очите на Дарт Вейдър”. Тук се разчита абсурдът на фразата да провокира любопитството, като създаде и желание за кликване в отговор на въпрос от типа: Ама, как така?

Друг начин е да помислите какво би могло да раздвижи ума на читателя. Трябва да намерите начин да накарате този ум да поиска да изгради достатъчно примамлива перспектива. Тоест, не трябва да пишете мъгляво и неясно, но и не трябва да издавате прозаична информация.

Трябва споменете нещо любопитно, което си заслужава да бъде доизяснено. Защото тъкмо желанието за доизясняване е силата на този тип заглавия. Те трябва да “ударят камбаната” с обещанието, че под тях има нещо, което не е за изпускане.

 Това ще ви гарантира, че има по-голяма вероятност читателят, който е настроен само лежерно, да обходи заглавията,  да се спре на вашата статия в търсене на отговори.

 

Казус

В този дух, е подходящо със заглавието да зачекнете някакъв КАЗУС.  Тук идеята е да вкарате читателя в някаква ситуация, която чака своите логично обяснение и естествена развръзка.

 Обикновено този подход се състои в кратко описание на ситуация, която ДА УЧУДИ читателя. Целта е той да поиска да се ориентира за най-логичния изход от ситуацията и да реши, че решението е представено в текста.

Забележете, че ситуацията трябва да е ясна, но учудваща. Тоест, трябва да бъде ясно какво се случва, но да е странно как се е стигнало дотам и какъв ще бъде изходът. Обикновено заглавията от този тип започват със Защо /се случи еди какво си/ или Как /той постигна еди какво си/.

Също в този дух са заглавията, които директно питат читателя какво, ще направи ако/когато…

 

Създаването на сполучливи заглавия е сложна работа. Често пишещите ги неглижират, очаквайки в процеса на писане на текста да се родят добри идеи. Този подход работи, но, ако не се съчетае със специално отношение към заглавията, често води до “удряне на писателски греди”. Затова преди всичко, изградете специално отношение към писането на заглавия, което да е свързано с желанието да засилите мисълта на читателя в дадена посока.

А след това, потърсете фразата, която провокира кликвания!

 

А Авторско е насреща. Потърсете ни за копирайтинг услуга или дори просто за съвет.