Целта да е фокусът на блога

By in
694
Целта да е фокусът на блога

Както подчертахме в предишна статия за развитие на блог, ключово е да създавате авторско съдържание.

За да го правите и по-конкретно, за да го правите дългосрочно, трябва да определите ясно какво е авторско съдържание във Вашия случай.

Стоп, внимание, не тръгвайте в посоката на повечето създатели на онлайн съдържание. Според тях да е авторско значело просто да е уникално, според съответната програмка – най-често Advego Plagiatus.

Да ви открехнем какво значи акцентирането върху тази трактовка?

Най-общо едно писателско напъване

На практика някои контент райтъри се фокусират върху странните словосъчетания, които да вдигнат този тооолкова важен процент уникалност.

А съдържанието на текста остава същото.

Даже често просто се разводнява. Сякаш смисълът му се разтваря в странната отвара от особени словосъчетания.

Накрая читателят е прочел нещо много подобно на това в друг, конкурентен блог, само че с по-други думи.

Иначе честито!

Имаме си поредното уникално онлайн съдържание.

От много други такива все уникални онлайн съдържания.

Уникално, по-уникално, най-уникално.

Бинго! Печелиш. Какво точно, не е ясно.

Защото за да е ясно…

Трябва да се тръгне от целта на блога

Особено ако говорим за статии за фирмен блог, без ясно дефинирана цел, авторско съдържание няма да видим.

Та всяка стратегия за развитие на блог – както и всяка стратегия за развитие на бизнес впрочем – тръгва от определянето на целта.

Без това няма как да знаете кога правите нещо продуктивно и кога просто създавате съдържание. И си губите времето.

А дефинирането на ясна цел на блога е маркетингова, а не толкова писателска задача. Последователното преследване на тази цел също.

Само след изпълнението на тази задача е възможно да се създават блог статии с наистина авторско съдържание.

Определянето на целта обаче може да се окаже по-голямо предизвикателство, отколкото смятате. Формулировката и не трябва да бъде просто нещо от сорта:

„Да докарвам трафик на сайта и да печеля от блога.“

Това не е формулирана цел изобщо.

И е елементарно да го установите. Тази трактовка ориентира ли онлайн маркетинг действията ви? Подсказва ли ви как да създавате авторски статии във фирмения блог? Въобще казва ли ви нещо за съдържанието изобщо?

Не.

Това е цел на всеки уебсайт и на всеки блог. Представяте ли си уебсайт, който откровено и последователно бяга от потенциалния онлайн трафик?

Тук е тънкият момент.

Някои създатели на съдържание ще се хванат за така формулираната цел и ще ви обещаят резултати. После ще ги постигнат – повече или по-малко.

Уебсайтът ви ще генерира трафик.

И…

Какво от това?

 Трябва коректно да се формулира целта на блога – иначе не става

Без това няма как да знаете дали съответното писане на статии срещу заплащане е продуктивно решение или просто загуба на пари от Ваша страна и на енергия от страна на копирайтъра или контент райтъра.

А коректното формулиране на целта на блога е плод на детайлизирането й, например:

  • Конкретните продукти и услуги на бизнеса – важно е да се фокусирате най-напред върху най-рентабилните предложения на компанията и да обмислите връзки между тях и блог статиите
  • Конкретните потребителски казуси – чрез тактики за маркетингово сегментиране, копирайтърът трябва да дефинира пазара и да формулира адекватно важните теми за отделните сегменти онлайн потребители. Чрез специални техники, умелият копирайтър ще фокусира блог съдържанието не само спрямо аудиторията, а и спрямо конкретна ситуация, в която попада потребителят. Това, а не механичното натрупване на ключови изрази е истинският SEO копирайтинг.
  • Конкретните продажбени аргументи или т.нар. Key selling points – един истински копирайтър не създава просто онлайн съдържание в блога, а се опитва да продава чрез него. За целта, освен че формулира потребителските казуси, тактично подбутва мисълта на читателя към конкретно решение на проблема му, чрез фирмен продукт или услуга
  • Конкретният и отчетливо поддържан стил на блога – копирайтърът трябва не само да пише ясни, интересни и авторски блог статии, а и да затвърждава фирмения стил, т. нар. Tone of voice.
  • Конкретната посока за развитие на блога – копирайтърът е фен на дългосрочните оферти. Той знае, че с „ударно генериране на контент“ не стават нещата. Блогът е дългосрочна инвестиция, затова обикновено офертите на копирайтърите са по-мащабни. Често се работи с експерт по онлайн маркетинг и се сключват сделки за работа по съдържанието в рамките на няколко месеца напред – а ако си паснат с клиента, копирайтърът поема и ангажимент за работа през цялата година.
  • Конкретният дизайн на блог публикациите – копирайтърът поема и ангажимент за това как изглеждат публикуваните блог статии и как да се създаде приемственост в блога, а и в целия уебсайт
  • Конкретно темпо на публикуване – в много случаи копирайтърът обмисля честота на блог публикациите и я съобразява с конкретни поводи около бизнеса.

Всички тези и още детайли влизат в състава на целта на един фирмен блог. От прецизирането им зависи развитието му като маркетингов инструмент. Както виждате те не са свързани само с писателското майсторство. Изискват повече. Изискват бизнес поглед. Изискват копирайтърът, който ангажирате за блог статии наистина да се интересува от бизнеса и пазара ви. И да формулира блог стратегия, спрямо тях.

А това пък изисква да намерите истински, автентичен копирайтър, който да придаде на блога ви към точния фокус.

Да бъде маршрут към специфичната бизнес ЦЕЛ.  

Да бъде Авторско.