Цената на копирайтинга

By in
968
Цената на копирайтинга

Много хора предлагат писане на статии. По форумите ще се натъкнете на куп предложения и разговори на тема копирайтинг услуги. Разбира се на първо време идва разговорът за цената и идеята, че при тази конкуренция, е логично клиентите да я натискат много надолу. Нормално.

Напълно в реда на нещата са и по-агресивните начини за пазарене: “Е, ти какво си мислиш, че си единствен? Ей сега, като разцъкам по форумите, ще си намеря човек, който ще ми предложи 3 пъти по-ниска цена за писане на статии.”

Това е пазар – при това, за щастие, не особено регулиран от държавата. Цените са надолу, клиентите са силни, копирайтърите се състезават ожесточено. Чудно!

Но…

Трябва да имате предвид, че когато става дума за копирайтинг, нещата не са чак толкова опростени и потребителски розови.

 

Евтини статии, но с какво качество?

Наистина, смятате ли, че за 2-3 лева някой ще седне насериозно да мъдри статия от 400 и нагоре думи за Вашия сайт???

Е възможно е да има ентусиасти. Да се натъкнете на някой копирайтър самарянин и да ударите джакпота!

Но не разчитайте много. Осланяйте се на егоизма на другите и няма да сбъркате

По-вероятно е човекът зад тази съблазнителна оферта въобще да не е копирайтър. А просто сладкодумец, който обича да рови из нета и да пописва.

И който е решил да припечелва, без много да се пъне. С уговорката, че в случая припечелване не е съвсем точен глагол. И той го знае!

Този симпатяга може би – най-вероятно – е някъде на работа, където… няма много работа. И със сигурност писането на статии му е ей така – не му е мерак, а го прави просто за… сещате се как ще се получи римата.

Представете си какви статии ще получите!

Дори и писането на статии да му е страст, определено той прави разлика между писане на интересен за него материал в личния му блог и писане на статия на някаква не толкова интересна му тема, за чужд сайт. И тази разлика в начина на прекарване на времето се комбинира с цената 3 лева.

Имайте предвид, че..

За да се напише качествена статия, е необходимо: 

  • Мнооого време за проучване – ако през това време можеш да спечелиш много повече с друга дейност, трябва да си идиот да го отделиш за статията. Така че, евтиният копирайтър – в доста случай – или всъщност работи нещо съвсем друго, което му е приоритет, или е пълен идиот. В първия случай рискът е да се занимава повече с основната си работа и да не проучва насериозно, а във втория – да се е заел с писане насериозно, мислейки, че му се удава.
  • Обмисляне на писателска стратегия – всяка добра статия изисква писателска стратегия. Която пък изисква подготовка, умения, замисляне, изпълнение творчески и писателски тактики. И за 2-3-4 лева… Не си струва. Освен това тази цена е оправдана донякъде, ако имаш поръчка за много, ама наистина много статии наведнъж и за кратък, но не затормозяващ срок. Но представете си как въпросният копирайтър ще обмисля отделна стратегия и ще планира различни писателски подходи, ако трябва да напише 100-200 статии за няколко дена, всяка оценявана на 2 лева! Това, което най-вероятно ще прави е да пренаписва – при това не много усърдно! – вече готови статии. А това не е копирайтинг и не Ви върши особена работа.
  • Свежи хрумвания – всяка статия трябва да има характер и да служи на определена цел. Иначе резултатът не става просто по-нисък. Става нулев. Затова един копирайтър трябва да пише, използвайки свежи хрумвания – различен поглед към темата, интересни асоциации, колоритни изрази, симпатична структура на текста, подходяща комбинация от писателски инструменти… За 3 лева, свежите хрумвания определено не са на дневен ред. И затова е доста вероятно, Вашите статии, предоставени от евтиния копирайтър, да са просто пренаписани съществуващи статии и пълни с куп клиширани изрази. Лесно става. Няма нужда да се четат много материали по темата и да се мисли. Намира се един, който е подходящ като дължина и се пренаписва не особено чевръсто. Това може да отнеме дори 5-10 минути.
  • Удачно послание – финалното послание става удачно едва след като умът на копирайтъра се е потопил в темата и я е разчоплил. Разбирате вече, че в случая с 3 лева на статия, по скоро става дума за 2 секундно топване на пръстче, нали?

Въпреки тези сериозни недостатъци, евтино писане на статии съществува – бизнес е. А щом има бизнес, значи има и пазар. И всичко си е в реда на нещата! Но все пак… това не е сериозен копирайтинг! Ако не приемате сайта си като сериозна част от бизнеса, ok, тогава може да е донякъде оправдано да ползвате некачествен и не особено стимулиран копирайтър и да публикувате некачествени статии. Но донякъде е оправдано – и не защото в такъв случай в сайта Ви никой няма да влезе. А точно защото може доста хора да влязат

само веднъж!

 

Има и нещо друго…

 

Евтините писачи не са будали

Доста от пишещите уж за без пари всъщност си правят добре сметката. Затова преди окончателна оценка винаги се осланяйте на егоизма на отсрещната страна. За какво става въпрос?

За да си обезпечат все пак някаква рентабилност от копирайтинг заниманията, евтините копирайтъри залагат минимум брой статии или минимум брой думи за една поръчка – според това по какъв критерий образуват цената. И на практика виждате примамлива единична цена – да речем 3 лева за статия -, ентусиазирате се, но малко след това разбирате, че трябва да поръчате примерно 200 статии накуп. Стават 600 лева – накуп! И това е опцията – точка!

Ами ако тези 200 статии не Ви вършат работа? Или ако не Ви трябват всичките, накуп и веднага? Какво ще ги правите? Пък и 200 статии накуп за кратък период от време и по една тема? Това предложение си е съмнително. Дори налудничаво.

Защото копирайтърите се изчерпват. И им трябва време да презаредят. И винаги има 2 повратни точки – едната отключва много качествено писане, а втората поставя начало на писателското изчерпване. И след втората повратна точка…

Още по-нелепо е, когато критерият за образуване на цената на копирайтинга е броят символи! Кой оценява просто символите??? Всички знаем буквите. Затова реалната цена просто на една буква на практика е 0 лева.

Ами цената за време? Някои копирайтъри са склонни да ценообразуват, според времето, което отделят на една поръчка. В това може да се намери някакъв смисъл, защото времето, прекарано в проучване, обмисляне, изготвяне на писателска стратегия, същински копирайтинг и редактиране е фактор, силно влияещ на качеството на финалния продукт. Но замислете се. Този подход повече отива на някой много, ама много печен и прочут копирайтър. на копирайтър, в пощата на когото всеки ден чакат десетки писма със запитвания. Ако ситуацията не е такава, таксуването на време е леко неадекватно. Защото отделеното за писане на текст време много зависи от уменията и старанията на съответния копирайтър. В този смисъл, не е много честно клиента да плаща основно на тази база, не смятате ли? Клиентът иска готов текст. При това, ако може по-бързо. Понякога и за вчера. Затова, ако ще таксуваш, с оглед на времето, адекватно е да подходиш по съвсем друг начин – да поставиш ясен срок за изпълнение на поръчката, да обясниш на клиента какво да ти предостави и, ако той настоява за по-бързо изпълнение, тогава да му кажеш’ каква е допълнителната такса за спешни поръчки.

Но да таксуваш за времето, което ти си решил да отделиш… Да не си Дейвид Огилви, или Дрейтън Бърд?

 

Заради всички тези неща, копирайтинг услугите на Авторско могат да Ви излязат далеч по- изгодно, защото: 

  1. Когато наш копирайтър създава статия, оценявана на 17 или 25 лева, е доста стимулиран да подходи наистина… копирайтърски. Истинският копирайтърски стимул действа най-вече в момента на писане на отделния текст.
  2.  Заради горното, де факто има много по-голяма вероятност да платите 17-25 лева за работещ текст. Текст, от който да привлечете и впечатлите читатели и да излезете на печалба.
  3. Това излизане на печалба може да стане скоро след плащането. Гъвкави сме и можете да поръчате 1, 2, 3… колкото искате статии. Не е задължително да поръчвате наведнъж 50 статии. Ако сте се договорили в своя сайт да поставите линк към сайта на някоя компания, срещу заплащане, получавате от нас една статия и моментално сключвате сделка. Това бързо превъртане на парите, трябва да го включите при оценка на офертата за копирайтинг.
  4. Имате 3 опции за брой думи. Не Ви примамваме с ниска единична цена на дума /???/ – или на статия – за да се хванете на въдицата и след това да Ви треснем изискване за минимален брой думи – или минимален брой статии. Това е леко непочтено.. Ясно е, че всеки работи, за да печели. Няма нужда от евтини търговски номера. Предоставяме Ви 3 отчетливи алтернативи с 3 различни цени. На Вас в крайна сметка Ви трябва статия, а не някакви думи. Затова Ви даваме варианти именно за различни като дължина статии. Да Ви таксуваме брой букви пък изобщо не си помисляме. Ясно ни е, че и Вие знаете буквите в българския език. И че това, което всъщност Ви трябва е работещ текст.
  5. На практика, дори и да поръчате повече статии, пак може да Ви излезе изгодно при нас. Защото предлагаме различни опции с отстъпки.

Едната е Копирайтинг абонамент. В този случай получавате 10 статии с 10% отстъпка от сумарната цена. Бройката от 10 е измислена така, че да не си изсмукваме от пръстите и за да сме убедени, че ще получите 10 наистина качествени статии. Освен това за 10 статии от 300-400 думи – от по 17 лева всяка – , ще платите 153 лева. Ако поръчате при евтин копирайтър статии за по 3 лева, но той Ви върже с бройка от 200 статии и то без отстъпки… Смятайте.

600 лева за него + рисковете, които посочихме, срещу 153 за Авторско, с потенциал за значително намален риск!

Втората опция е Частичен копирайтинг абонамент. Тук рискът е още по-малък. За същия тип статии, ще плащате на части с отстъпка. Реално, когато Ви е удобно ще платите само 45.9 лева и ще получите 3 статии от по 300-400 думи. Така първо ще ни пробвате, второ ще облекчите паричния си поток и трето ще синхронизирате по-точно плащането с потребността и крайния ефект. Защото не е все едно дали просто в даден момент плащате 45.9 лева, или плащате 45.9 лева в момент, в който сте уговорили или сте направили необходимото, за да получите скоро примерно 120 лева. Както и като цяло не е все едно дали плащате наведнъж 153 лева, или плащате в удобен момент 45.9 лева

Има разлика нали?

Третата опция е Копирайтинг пакети. Тъй като всеки сайт има нужда от различен тип текстове, е логично да поискате комбинация. Така може да поръчате наведнъж презентационен текст на фирма и тематична статия. Или пък продуктово описание и пренаписване на текст. Ще получите различен тип услуги, възможност да проверите различни аспекти от работата ни и… 10 % отстъпка.

Както виждате предлагаме много варианти, с които да минимизирате разходите си, да намалите риска и да дефинирате точно желанията си във всеки момент. И да максимизирате ефектите!

И ЗАПОМНЕТЕ НЕЩО МНОГО ВАЖНО: Независимо от офертата за писане на статии,

един копирайтър в даден момент може да работи само върху една статия!

 А цена от 3 лева, няма да го стимулира да работи усърдно. Напротив – ще го стимулира да работи бързо, за да достигне до плащането за 200 статии. Защото съвкупната цена е в негов интерес, а не единичната. И с офертите за задължителна бройка статии, Вие често сте с вързани ръце

А в Авторско е точно обратното. Нашите копирайтъри са силно стимулирани да се стараят за всяка отделна статия, а Вие спестявате, чрез съвкупните цени – от  абонаментните и пакетните ни оферти. Накрая получавате накуп или когато желаете статии на по-ниска цена и сте сигурни, че създалите ги копирайтъри са били много силно стимулирани.

 

Разликата е съществена, нали?