2 базови стратегии за развитие на блог

By in
909
2 базови стратегии за развитие на блог

Да поддържате позицията и добрата оптимизация на фирмения сайт с редовно качване на блог статии е най-естественият начин. Така с един куршум може да уцелите не два, а цели три заека:

  • Показвате се като експерт в дадена област.
  • Рекламирате се тънко, насочвайки потребителите към желаните страници на сайта.
  • Осъществявате SEO оптимизация, без да ангажирате експерт.

Но ви трябва копирайтинг стратегия. Без нея блогът ви ще бъде просто… място в интернет, където слагате някакви текстове.

Затова е много важно да изградите и да следвате една ориентация на блога си. Трябва ви стратегия за поддържане на блог.

Стратегия ви трябва дори само по отношение на измисляне на теми за статиите в блога. Само чрез стратегия ще можете да привлечете точните посетители на сайта, по точния повод и намиращи точните ключови думи и изрази в страниците на сайта.

Тук накратко ще ви споделим 2 типа общи стратегии за развитие на блог, които можем да изпълним ефективно и в детайли, ако ни ангажирате за писане на статии.

Комбинация от полезност, таргетираност и специфичност на блог статиите

За да е ефективен, Вашият блог трябва да бъде прецизно насочен. Това означава темите да се подбират стратегически и да служат на определена цел.

За поддържане на насоката е полезно да имате някои неща наум постоянно. Така по-лесно ще обмислите серията от статии за блога, която да поръчате на копирайтъра.

Сред основните тактики е следната комбинация:

  • Полезност – опитвайте се да давате полезни насоки и информация на читателите на блога си
  • Таргетираност – мислете постоянно за конкретния таргет читатели на блога си, за да измисляте разнообразни начини да им бъдете наистина полезни
  • Специфичност – вместо общи приказки, давайте по-конкретни съвети и информация, за да сте интересни и да покажете, че сте експерти в областта – или поне че сте ангажирани истински с писането на статии в този блог

Ако вплетете в тази комбинация някакъв актуален казус или проблем на потребителите, увеличавате в пъти вероятността да предизвикате реакции – освен прочитания и коментари и споделяния на статиите в блога.

Запознайте се по-подробно с посочената стратегия за измисляне на теми за блог статии в този материал на главния копирайтър на Авторско.

Стратегическа свързаност в темите на блога

За да я постигнете, първо трябва много детайлно да обмислите защо поддържането на блог е важно за Вас. Каква е целта, мисията на блога? Какъв стил и какъв подход искате да демонстрирате, чрез статиите в блога? Какъв краен ефект трябва да има съдържанието на блога ви?

Ползвайте за ориентир ясно формулираната цел на Вашето онлайн присъствие. Тръгнете от нея и я оставете да ви води към разкриването на всяка следваща стъпка.

Това, което трябва да постигнете, е целта – и съответно подцелите – да се превърнат в извор на тематични връзки между материалите в блога. Така се създават клъстъри от теми.

Можете да изградите тези клъстъри по различни начини, например:

  • Чрез серия от блог постове, в която всяка следваща статия е продължение на предишната и  доразвива съдържанието й.
  • Чрез някаква комбинация от дълга статия и няколко по-кратки и фокусирани статии

Това изисква сложен процес на стратегическо планиране на блог статиите. Обаче е изключително ефективно, както за SEO оптимизацията на сайта, така и за убеждаването на потребителя, че е попаднал на точното място.

За да се радвате на такъв ефект и във Вашия блог, най-добре се свържете с копирайтър. Ако е добър, щом му разясните идеята на блога си и му предоставите информация за развитието му до момента, той ще ви помогне за стратегията.

Поръчайте ни блог статии и се заемаме.