2 грешки при съставяне текста за началната страница на сайта

By in
775
2 грешки при съставяне текста за началната страница на сайта

Все още собствениците на доста сайтове пропускат златната възможност, която им предлага началната страница  – да грабнат моментално мислите на читателя и да категоризират текста, за да издействат по-добра индекасация. Вместо това там изписват неща, които пречат както да се създаде благоразположение у читателя, така и да се случи така лелеяната индексация от търсещите машини.

Често грешките се допускат комбинирано и това срива значителна част от ефекта на текста. Сега ще разгледаме 2 често допускани грешки поотделно, за да Ви помогнем да ги откроите и да ги избягвате.

 

Пишете само за това колко сте велики

Много начални страници още в първите параграфи изобилстват с хвалебствия за компанията – ставали все по-разпознаваеми, всички ги харесвали, имали редица постижения и награди. Тези неща не интересуват клиентите и не бива да са основен акцент на началната страница на сайта.

Началната страница е мястото, където трябва да убедите читателя, че ще сте му полезни и да му отправите неустоимо конкретно предложение. Затова трябва да пишете за ефектите и ползите, които ще получат бъдещите клиенти, за благоприятните резултати от работата с Вас. Важно е също да ги призовете да се свържат с Вас.

Естествено, че началната страница е място да разкажете за себе си и дейността си. За да привлечете читателя и да го запалите, се налага да извъртите посланията си към ползата за него. Това означава да представите силните си страни, като солидни аргументи в подкрепа на предложенията, които правите. Не бива просто да избълвате серия от думи за това колко сте велики.

 

Увличате се по даване на излишни данни – избягвайте ненужната фактология

Според великия рекламист и копирайтър Дейвид Огилви фактите са много важни при съставянето на работещ текст – “Дайте фактите!”, чистосърдечно съветва той. Само че, какво точно има предвид Огилви?

Във всяка написана от него реклама има конкретни факти, които изграждат едно магнетично и достоверно предложение. “При скорост от 60 мили в час единственият шум в този нов Ролс Ройс идва от електрическия часовник” е неговото емблематично рекламно изречение, превърнало се в демонстрация за успешен копирайтинг. Но забележете какви са фактите и как Огилви ги е предал. Това са внимателно подбрани подробности, които позволяват на читателя ясно да си ПРЕДСТАВИ ОБЛАГАТА – възхитително тихата работа на двигателя на този автомобил.

Когато давате факти на началната страница на Вашия сайт /което трябва да правите, за да звучите реалистично и достоверно/, селектирайте ги внимателно и подберете точните думи и изрази, с които да ги опишете. Идеята е да обърнете фактологията от Вас към клиента и ползите за него. По този начин ще грабнете читателя и ще звучите, освен достоверно и интересно.

Грешката, която допускат някои хора при разработката на началната страница на сайтовете си е, че не правят това обръщане на фактологията. Те просто пишат за себе си и изпадат в ненужни подробности от рода: Нашата компания е създадена през 1984 година….; Собственикът Иван Иванов основава компанията заедно със своя брат през далечната 1984 година, с идеята да създаде един устойчив семеен бизнес, който се предава от поколение на поколение.” За начало на един презентационен текст, подобни фрази и изречения звучат нелепо.

 

Ако подхождате по този начин към уеб текстовете си, изпускате двата основни ефекта на Интернет публикациите:

 

  • Текстовете не се индексират достатъчно добре

 

  • Читателският интерес не е провокиран достатъчно силно и се притъпява – а може и съвсем да затихне, от което да последва кликване на кръстчето горе вдясно

 

За да избегнете тези вредни последствия, сменете подхода си към писането на текстове за уеб. Наблегнете на ударно начало! Кажете бързо, че сте приготвили нещо страхотно за читателя и маркирайте темата с точен и ярък акцент – поставете в началото засилващи думи, поставете точните думи.

 

Ако се притеснявате, че може да допуснете тези и други грешки в писането на текстове за страниците си, поръчайте копирайтинг услуги от Авторско. Ще се постараем сайтът Ви да стане истинска перла в уеб пространството.