2 подхода за излагане на предложението в копирайтинга

By in
989
2 подхода за излагане на предложението в копирайтинга

Те произлизат директно от добрата бизнес практика. Затова са напълно естествени помощници, когато се опитвате да оформите предложението към клиентите. И затова много копирайтъри – пък и много предприемачи изобщо – постоянно ги използват, под една или друга форма.

А защо тогава е необходимо да пишем за тях специално? След като се прилагат по естествен път в процеса на бизнес планиране – и конкретно в процеса на копирайтинг планиране – защо трябва да им се посвещават аналитични статии, като тази?

Заради концептуализирането. То представлява основната разлика между аматьорът, който просто има усет и талант и професионалистът, който всеки път борави с изпитани технологии на работа. Тези технологии на работа елиминират голяма част от случайната грешка, съкращават процеса на планиране и прецизират изпълнението на всяка конкретна задача – в нашия случаи на всяка конкретна копирайтинг задача.

По-просто казано, двата метода, които ще изложим пред вас сега, помагат по-бързо да преминете от абстрактните цели на текста – особено на рекламния текст – към конкретните писателски задачи.

Тези 2 писателски подхода на практика представляват 2 ъгъла, от които да погледнете на предложението. Те ще ви помогнат да изясните насоката на текста, с оглед на:

  • Целевия пазар 
  • Пазарната и бизнес ситуация 
  • Силните страни на компанията и продуктите/услугите й

Тези 2 подхода могат да се приложат, за намиране на мощни предложения във всеки тип бизнес. Следователно можете да ги използвате при създаване на всякакъв тип бизнес текст.

Подробна информация за тяхната логика ще откриете в книгата на бизнес-консултанта Елиаху Голдтат „Не е въпрос на късмет”. Там той извежда тези подходи, като средства за намиране на цялостни бизнес решения. Тук ще се съсредоточим върху тяхната мощ, при откриване на отправната точка в копирайтинга.

Ето ги най-после 2-та подхода за излагане на предложение в копирайтинга:

  • Насищане на предложението с позитиви. Целта тук е да се добави нещо положително, което да направи предложението по-съблазнително. На практика, това е познатата логика да се описват ПОЛЗИТЕ за клиента. Тук логиката е да се „разчлени” предложението на серия от ползи, които се излагат максимално атрактивно пред читателя. А добрите копирайтъри правят и нещо повече. Те свързват логически ползите на клиента с характеристиките на продукта/услугата/компанията. По този начин, текстът става доста по-убедителен, което в днешните пазарни условия е от критично значение.
  • Обещаване, че ще предпазим клиента от някои негативни обстоятелства и рискове. Това е мощно средство на творене на бизнес предложения. Всъщност, в съвременния свят е много трудно реално да добавиш нещо атрактивно към бизнес предложенията си. Затова често си струва да се вгледаш в бизнеса си и да видиш дали не би могъл с нещо да облекчиш клиентите. Например да намалиш рисковете, които поемат, да ги консултираш своевременно, да им дадеш време да коригират поръчката си, да измислиш начин да прецизират поръчките си, да ги успокоиш с наличие на много алтернативни варианти или с възможност да им върнеш парите. Изобщо да демонстрираш готовност да улесниш клиентите и да намалиш рисковете, които те поемат.

Така, вече имате 2 подхода към всеки текст в корпоративния си сайт. Остава само да обмислите внимателно всяко предложение и да решите кой от двата подхода е най-убедителен за излагането му.

Често например предложението е толкова конвенционално, че би било нелепо да описвате само и единствено позитивните му страни, използвайки някакви бомбастични думи и изрази. Тогава се запитайте какъв проблем решавате, как облекчавате клиента, с какво го улеснявате, по какъв начин му намалявате рисковете. Отговорете честно на тези въпроси, а след това намерете най-точните, най-адекватните, най-ясните и най-простите думи да опишете отговорите. Така ще оформите конкретно, реалистично и убедително предложение.

Ако в начина ви на работа има нещо специално и облекчаващо клиента, чрез този подход на описание на предложението ще се откроите ярко от конкурентите. А какво по-хубаво от това?

 

Няма да даваме примери, защото представените 2 подхода са кристално ясни и абсолютно универсални – за копирайтинга и за бизнеса като цяло. Освен това, прилагането им до голяма степен е въпрос на обмисляне на конкретната пазарна и бизнес ситуация. Така че, вгледайте се в бизнеса и в пазара си – и дерзайте.

Естествено, ако имате нужда от съдействие за описанието на  оформените предложения, сме насреща – поръчайте копирайтинг услуги от Авторско.

Също така, прочетете книгите на Елиаху Голдрат – препоръчваме ги!