2 фундаментални формули за създаване на маркетингово съдържание с гарантирано мощно действие

By in
939
2 фундаментални формули за създаване на маркетингово съдържание с гарантирано мощно действие

Много формули за успешни маркетинг и копирайтинг плуват из интернет пространството. Някои са явно изложени, а други трябва да ги търсиш в текстовете.

Има обаче някои фундаментални формули за създаване на рекламни текстове. Тях ги знаят много хора, но малко умеят да ги ползват.

Тези формули са много ефективни при създаване на маркетингово съдържание. Но има условие:

Трябва да се вникне в тях!

Само ако разберете дълбокия смисъл на една от тези формули, ще можете да комбинирате елементите им по ефективен начин в различните онлайн текстове. Най-популярната сред тях е AIDA:

  • Attention – Внимание 
  • Interest – Интерес 
  • Desire – Желание 
  • Action – Действие

 

Логиката на тази маркетинг формула е общо взето ясна. Първо трябва да привлечете вниманието с нещо силно, ярко, възбуждащо. След това с повече информация запалвате интереса. После ползвате информативната база, за да представите и украсите ползите, възбуждайки желание. Накрая подчертавате, че задоволяването на желанието изисква конкретно действие и насочвате читателя как да го осъществи.

Тази формула може да се изпълнява по различен начин, в зависимост от целите и ситуацията. Например може да започнете с „рисуването на картина“, която създава желание и страст. После да призовете към някакво общо действие или промяна на навик/поведение. След това давате информация за възможно общо решение, провокирайки интерес. Накрая апелирате за специално внимание към конкретен продукт, употребата на който обещава получаването на подходящо решение.

Формули и начини за изпълнението им много. Ето още една любопитна:

  • Наблюдение 
  • Чувства 
  • Нужда 
  • Молба

 

Разбира се трябва повече да се разсъждава върху нея, за да се превърне в ефективен инструмент, но тук ще наблегнем на основната й маркетингова и копирайтинг логика. Идеята е най-общо първо да покажете, че вниквате в ситуацията на читателя-клиент. Представяте данни, събития, тенденции, практики, за де спечелите доверието му. Така показвате, че му влизате в положението. После засилвате това убеждение като започвате да описвате какво може би преживява той, след като е изпаднал в наблюдаваната ситуация. От тези негови изживявания логически извеждате нуждите му и така насочвате мислите му към конкретно решение – това, което вие предлагате. Накрая под формата на учтива молба или практичен съвет казвате на читателя да обмисли предложението ви и да се свърже с Вас.

Нищо сложно на теория. Естествени и чисто човешки методи на общуване, които точно защото са такива могат да дадат криле на Вашите маркетингови послания.

На практика обаче са необходими много маркетингови и копирайтинг стратегии и тактики, за да се изпълнят тези формули в конкретната пазарна ситуация. Ако искате формулите да заработят и за Вашия бизнес, поръчайте копирайтинг услуги от Авторско.