3 елементарни практики за поставяне на линкове, които правят статиите по-полезни за потребителите

By in
813
3 елементарни практики за поставяне на линкове, които правят статиите по-полезни за потребителите

Съвети за писане на статии в Интернет много. Някои са очевидни, други – специфични, трети – направо майсторски, свързани с майсторлъка на писането онлайн.

Странно, но често се пропускат крайно простите практики за създаване на качествени онлайн публикации. Това е така, тъй като са толкова елементарни, че никой не си и помисля, че си  струва да бъдат коментирани.

Обаче си струва.

Защото дори и изпечени автори на онлайн статии ги пропускат.

Тук ще споменем 3 от елементарните практики са поставяне на линкове в статиите. Всички са логично извлечени от ползите за онлайн потребителите.

 

Какво да е съдържанието на линковете в статиите?

Линковете в статиите трябва да са естествени. Спорно е дали Google ще наказа неестествените линкове – например, когато в думата „колиба“ е линкната частицата коли, а линкът насочва към сайт за продажба на автомобили или авточасти -, но определено това линкване и доста неадекватно и дразни.

Гледайте  да линквате повече цели и – много важно – насочващи фрази. Такива, които уточняват съдържанието, които читателят възприема в момента. Например ако публикувате статия за това колко е хубаво да отидеш на екскурзия в Италия, не линквайте просто словосъчетанието „Италия“, където ви попадне, а линкнете някои хубави места в Италия, курорти, хотели, забележителности – сложете повече линкове към съдържание, което наистина е полезно на конкретния кръг читатели.

За да се ориентирате по-лесно, винаги мислете за целите на читателите.

 

Как да форматирате линковете в статиите?

Много пишещи изобщо не мислят за форматирането на линковете. Слагат линквете по най-лесния начин. Просто кликат “Add link” и готово. Имат си линк, който търсещите машини ще засекат. Дали въпросният линк е логично изграден и дали реално повишава удобството и подобрява читателското преживяване, не ги интересува.

А това е грешка.

Защото никак не е приятно да четеш сложна и дълга статия за функционирането и ремонта на компресорите за климатици да речем, да искаш да научиш колкото може повече по темата, да четеш съсредоточено и да си водиш записки, а в един момент да кликнеш на ключов израз „бутало за компресор на хладилен агент“ например, страницата да се затвори и да попаднеш на съвсем различна страница, посветена съответно само на буталата.

Това важи и за някои описания на продукти, в които споменавате за аксесоари към тези продукти.

Не карайте потребителят да клика постоянно Undo и да търси докъде е стигнал. Грешка е тъкмо да сте събудили интереса му от дадено онлайн съдържание и да махнете това съдържание от очите му.

А е много лесно да се направи така, че един линк да отваря нова страница – без да затваря предишната. Ако ползвате управленския панел на WordPress, просто трябва да маркирате израза, да кликнете на Insert/edit link и да отметнете опцията Open link in a new window/tab.

Така потребителят ще разполага с 2 паралелно отворени страници, ще може лесно и бързо да се връща към всяка от тях, да си припомня някои неща, да прави сравнения, да анализира, да обобщава…

И ще оцени, че мислите за удобството му – вместо да го карате постоянно да натиска Undo и да търси мястото, до което е стигнал.

Естествено някои линкове е логично да отвеждат към нова страница, затваряйки предишната. Например линковете, свързани с поръчка, или други продукти, или водещи към още статии по темата.

 

Какви да са описанията на линковете в статиите?

Това може да мине за част от форматирането на линковете, но го отделяме, тъй като е важно. По принцип в идеалния вариант линкнатият текст е подходящото описание на съответния линк. Но понякога е удачно да сложите специално описание в полето Link Text – отново, ако ползвате панел на WordPress.

В това поле може да поставите дори и Call to action, за да покажете на читателя съвсем ясно, че линкът отпраща към форма за поръчка. Или пък да уточните, че отпраща към още информационни ресурси, изписвайки например „прочетете още статии за…“, „запознайте се с мнения за…“, „предимства и недостатъци на…“. Така ще вкарате повече ключови изрази в публикацията и – по-важно – ще ориентирате посетителите на сайта.

 

Няма твърдо правило за линковете в сайта. Важно е да следвате естествената логика на текстовете и постоянно да мислите за специфичното удовлетворение от прочитането на конкретната статия.

Потребителите ще оценят, че сте съобразили специфичните им желания и ситуацията, в която се намират и ще се задържат в сайта ви. А е твърде вероятно и да го посетят отново.

Защото сайтът ви ще осигурява качествено преживяване.