397 думи за цифрите

By in
769
397 думи за цифрите

Ефикасният текст е наситен с конкретика. Той подтиква конкретен читател към конкретно действие по конкретен повод, поради конкретна причина. На практика, такъв текст е като фуния.

Много автори в блогове и собственици на сайтове обаче възприемат изискването да пишат конкретно твърде буквално и ограничено. Резултатът е изненадващ:

Всъщност текстовете им се насищат с абстрактност.

Как става така? Защо резултатът е диаметрално противоположен на писателската цел?

Главно поради една заблуда: авторът възприема конкретността най-вече като излагане на цифри.

Например:

Това са 34527 часа…

Направих 167 крачки до…

За да кача мускулна маса, съм решил да приемам по 3000 калории на ден.

По принцип подобни изречения са ценни, защото показват прецизност и предизвикват интерес. Освен това убеждават, че авторът наистина е проучил нещата – което значи, че текстът е надежден. Това е особено важно за целите на копирайтинга.

Но не е достатъчно.

Ако просто засипвате читателя с цифри и не обяснявате какво се крие зад тях, е по-вероятно той да възприема текста ви като абстрактен и объркан – вместо като конкретен и точен. Причината е, че просто голите цифри – особено в текстове на по-сложна тематика – не помагат на читателя да си представи достатъчно ясно нещата. Да, текстът изглежда експертен, изпипан, планиран – но е труден за разбиране.

Просто конкретиката се е удавила в океана от мащабни цифри.

За да не създавате такива океани във Вашата писателска практика, трябва да възприемате конкретността в текста правилно. Да се изразите конкретно означава преди всичко да обозначите ясно обектите, които коментирате. Трябва да намерите тези думи, които наистина описват мислите ви по начин, който ще бъде разбираем и въздействащ за читателя.

Например:

Вместо 34527 часа, напишете 3 години и 9 месеца.

Вместо 167 крачки, напишете минах около 350 метра – още по-добре е да дадете пример, обозначаващ познато подобно разстояние

Вместо 3000 калории на ден, напишете диета от 6 хранения съдържащи /описвате състава/

Схванахте ли най-важното: точните цифри са маркер на конкретното изразяване, убеждават и насочват мисълта, но само когато читателят добива ясна представа за описваните обекти. Това изисква използваните цифри да не са твърде големи и да са придружени с думи, които изясняват същността им и създават визуална представа за посочваните количества, стойности параметри.

 

Конкретиката в човешкия свят е свързана с обозначаване и оценяване на обекти в реалността, с цел създаване на реалистична представа. Това е и конкретиката в копирайтинга. Използвайте я правилно, за да ориентирате читателя.

Вече знаете какво представляват нашите 397 думи за цифрите.