4-те стълба на гладкия копирайтинг процес

By in
1149
4-те стълба на гладкия копирайтинг процес

Струва си да приемете изпълнението на копирайтинг задачите като процес. Така те ще вървят значително по-гладко – и вие ще сте доволни и вашите клиенти.

Как?

Ако искате наистина да задълбаете в материята „управление на процеси”, прочетете книгата на Елиаху Голдрат „Целта”. И докато я четете, мислете за спецификата на копирайтинг дейността си.

Все пак ще ви подскажем някои неща – по-точно ще посочим 4-те стълба на гладкия копирайтинг процес

  1. Използвайте времеви буфери. Буферите са в основата на стабилността. В копирайтинг бизнеса обикновено става дума допълнително време, над стандартния срок за изготвяне на един текст.

Естествено нямаме предвид да слагате времеви буфери винаги, щом ви попадне възможност. Така може да направите офертите си неприемливи. Слагайте времеви буфери така, че клиентът да не разбира за тях. Например, ако можете и ако ви се отвори времеви прозорец, възползвайте се и пишете – никога не знаете какво може да се обърка по-късно. Или ако разберете кога точно на клиента ще му трябва текста или текстовете, а смятате че ще се справите много по-рано, използвайте остатъка като времеви буфер, вместо да съкрщавате времето за изпълнение. Разбира се, ако прецените, че конкретната ситуация позволява, може да надскочите времевите изисквания на клиента и същевременно да разполагате с добър времеви буфер. В такъв случай, не се презастраховайте излишно, а се възползвайте от времевия прозорец и отправете по-добра оферта на клиента.

  1. Пазете ревностно същинския копирайтинг процес. Той е тясното място. След това, крайното редактиране и дори нанасянето на корекции по забележки на клиента са по-леки стъпки. Основната ви задача е да обезпечите несмущаван и почти непрекъсван писателски процес. Изберете момент и просто работете по текста, без разсейване. Пък ако приключите, без да сте изчерпали времевия буфер, представете това, като вид комплимент към клиента.

 

  1. Всеки път се старайте да изяснявате подробно и ясно изискванията на поръчката на копирайтинг услуга. Огромна част от загубите на време е причинена от неразбирателства около поръчката. Колкото и да се притеснявате, че ще подразните клиента, си заслужава да изисквате изясняване на поръчката, вместо да рискувате да го разочаровате с крайния продукт. Ако клиентът ви е сериозен бизнесмен, ще оцени този подход. Ако не го оцени, значи може би не е сериозен бизнесмен и следователно няма да е добър клиент.

 

Това е много важно да се схване, а същевременно начинаещите са склонни да го пропускат. Логично е да се бориш със зъби и нокти за всяка поръчка – особено в днешно време и особено ако тепърва набираш скорост в занаята. Но клиентите често грешат, а някои от тях са склонни да се надуват и да искат да изстискат колкото може повече, без въобще да помислят по-детайлно и обективно над ситуацията. Резултатите от прекалено напъване да се угоди на подобен клиент могат да бъдат плачевни. Освен да загубите капризния клиент завинаги /особено ако тонът стане по-нервен накрая/, може да пренебрегнете далеч по-обещаващи взаимоотношения с други клиенти. Така че, старайте се, но не прекалявайте.

 

  1. И накрая, може би най-ценното за гладък копирайтинг процес, изградете се ресурсен буфер. Защо казваме най-ценното? Защото колкото и време да сте спестили, колкото и ясна да е задачата, колкото и готин, разбиращ и отзивчив да е клиентът, ако нямате достатъчно материал за работа, най-грубо казано, файдата от старанието ви може да се изпари.

За да разберете какъв ресурсен буфер ви е необходим, вникнете надълбоко в копирайтинг задачата и копирайтинг процеса. След като проучването на темата и писането на текста са най-важните стъпки, те са тесните места, трябва да изградите ресурсен буфер пред тях – тоест да ги „захранвате” постоянно.

Затова е много полезно предварително да изясните какво ще пишете и какво ще проучвате. И вместо всеки път като сядате да пишете да се налага да обмисляте конкретната тема и източниците на информация, подгответе си списък. Той е ресурсният ви буфер.

Това е много подходящо, когато поемате по-голям ангажимент – например поръчка на копирайтинг абонамент. В такъв случай, преди да се впуснете в същински копирайтинг, „огледайте” обширната тема от различни ъгли /още на този етап може и да проучите нещо/ и съставете списък на конкретните й аспекти – де факто правите списък с подтеми. Така на практика създавате ресурсен буфер и спестявате време в чудене.

По същия начин може да подходите и към източниците на информация по темата. Ако докато пишете първия текст, попаднете на повече източници, засягащи отделните аспекти на темата, отделете си ги за после – съставете списък с източници. Източници могат да бъдат по-обширни сайтове, социални мрежи, конкретни блогове, та дори и изскочили по време на самото писане на текстовете ключови думи и изрази.

Обнадеждаващо е, че понякога и самите клиенти влизат в положението на копирайтърите и им предоставят списък с подтеми и източници на информация – или ги ориентират за съставянето на такъв. Това е обяснимо и напълно естествено, тъй като обикновено хората, поръчващи копирайтинг услуги са бизнес ориентирани и притежават специфичния предприемачески усет за добро организиране на работата. Освен това, клиентът е наясно с темата и с нейните аспекти, докато често копирайтърът тепърва влиза в час.

Не знаем дали ще оцените подобаващо значимостта на ресурсния буфер в копирайтинга. Много добре обаче знаем, какво е да станеш рано сутрин, да направиш закуска и кафе и докато се храниш и отпиваш сънено да се чудиш и маеш откъде да подхванеш поредния текст – а ако отвориш и Facebook, с цел сутрешно преглеждане на новините… Ако обаче знаеш поне темата и насоката на следващия текст, работата по изпълнение на копирайтинг абонамента става доста по-насочена – а с това и по-стегната и по-бърза.

А бързината и стегнатата работа са бонуси за клиента, чрез които да го задържите!