5 лесни начина да увеличите продуктивността на копирайтъра си

By in
1467
5 лесни начина да увеличите продуктивността на копирайтъра си

Понякога работата с копирайтър върви… тегаво. Особено, ако е нов в компанията или, ако е външен за компанията.

Пък ако е и двете – става наистина сложно.

Обаче нещо ви е привлякло в този човек, в начина му на писане, в подхода му към Вас, в подхода му към работата като цяло. И искате да потръгнат нещата.

Какво да правите?

Всяка ситуация е специфична. Освен това през огромна част от времето, топката е в полето на копирайтъра. И ако той не я отиграе добре, нямате много възможности.

Обаче от Вас зависи „да си напишете домашното“, за да дадете шанс на тази връзка.

Запознайте се с 5 лесни начина да опитате да увеличите продуктивността на копирайтъра, с когото работите. Ако не друго, поне, след като ги пробвате, ако нищо не се получи, ще можете с чиста съвест да прекратите опитите и да потърсите друг човек за копирайтинг услуги за сайта си.

  1. Бъдете честни и точни в отговорите на въпросите, които копирайтърът задава. Ако въпросите са смислени и насочени, това може да е сигнал, че човекът в крайна сметка ще ви свърши добра работа. Увеличете шанса за това.
  1. Старайте се да отговаряте на копирайтъра в искания формат. Например диапазон брой думи за дължина на текст, видове рекламни текстове, видове маркетингова информация, тип канал за комуникация… Впрочем това е и една от следите на опитния копирайтър. Той задава насочени въпроси, поне намекващи за формат. Това може да означава, че планира сериозно, затова му трябва конкретна информация, структурирана по конкретен начин.
  1. Отговаряйте учтиво на допълнителни въпроси, особено ако издават дълбоко замисляне. Какво ще рече това? Често началната информация не е достатъчна. За да се изградят добри послания, е необходимо да „се развие нужната скорост и да загрее творческият мотор“. В този процес копирайтърът разбира каква допълнителна информация му трябва, за да измисли ефективни послания. А това означава, че най-вероятно е истински професионалист и се е заел сериозно със задачата си – вместо да ви прати каквото му е хрумнало отначало. И като му отговорите на допълнителните въпроси, увеличавате шанса да получите наистина работещи рекламни текстове.
  1. Ако е необходимо, отделете време за среща или поне за разговор по телефона с копирайтъра. Това означава, в доста случаи, да му кажете кога наистина ще ви е удобно и да му обърнете насочено внимание. Малко е вероятно „да поговорим няколко минути по телефона, преди да вляза в среща“ да проработи добре – освен ако копирайтърът не иска някаква проста и много конкретна информация.
  1.  Ако сте ангажирали и специалист по онлайн маркетинг, обезателно го свържете с копирайтъра. Същото важи и, ако сте ангажирали дизайнер и SEO експерт. Помнете, че работата „на отделни партиди“ често предизвиква грешки. Тоест, когато различните специалисти действат повече самостоятелно, отколкото заедно, продуктите, които произвеждат е много вероятно да не си паснат. Ако дизайнерът мисли концепция за визия, копирайтърът създава текстовете за сайта, а специалистът по онлайн маркетинг прави SEO стратегия, без да са обсъдили нещата, резултатът накрая е „манджа с грозде“. Бъдете медиатор. Организирайте среща между хората, преди да е стартирала работата. Настоявайте да си говорят през целия процес. Ако проектът е по-сложен и мащабен, помислете за регулярни срещи в началото и края на всеки етап. Най-малкото, когато си разменяте имейли с онлайн маркетинг специалиста, слагайте копирайтъра и дизайнера в копие.

 

Това са сравнително елементарни принципи на работа с копирайтър. Елементарни са, обаче са и базови. Затова обърнете им внимание и ще можете да увеличите продуктивността на копирайтъра.

А ако сте направили необходимото в тази посока, остава да следите как той ще реагира и ще добиете по-ясна представа що за човек е.