5 трика срещу копирайтинг зациклянето

By in
1409
5 трика срещу копирайтинг зациклянето

Бистър ум – ключов актив в копирайтинга

Не че ако сте опитен копирайтър, който практикува интензивно, няма да се научите да се настройвате за писане, но е хубаво съзнателно да поддържате бистър ума си. Свежестта на ума е много ценен актив в копирайтинга, който в някои ситуации може да постави границата между добрия и лошия текст. Ако изпълнението на Вашата копирайтинг задача може да почака, ако сте си оставили добър запас от време, или сте приключили предишните задачи по-рано, определено си струва да изчакате, да прочистите ума, да разсеете умората, напрежението и стреса. Ето 5 трика срещу копирайтинг зациклянето:  

1. Излезте на разходка – излизането на чист въздух /или поне относително чист, ако е градски/ е изключително полезно за връщане на копирайтинг енергията. Свежият въздух прониква в организма и събужда мозъка, издухвайки вредните наслагвания.

2. Попътувайте – сменянето на обстановката често се оказва катализатор на копирайтинг настроение. Освежаващата сила на пътуването е значима, дори ако вземете лаптоп с Вас и работите от новото място. Самото усещане за ваканция отпуска ума и той започва да се забавлява, генерирайки свежи копирайтинг идеи.  

3. Звъннете на приятелите – освежаващ ефект върху ума има дори и кратък разговор с приятел. Ако пък си уговорите среща и прекарате няколко часа заедно, още по-добре. Умът се ободрява, докато навлизате в разнообразни теми в разговор с приятел. Не изпитвайте вина, че сте зарязали наполовина копирайтинг задачата си, защото на практика не е така. Докато се забавлявате и разговаряте с приятели, съзнанието Ви почива, а подсъзнанието подрежда натрупаните идеи, информация, факти, асоциации, нюанси, послания и аспекти на темата. Така реално може да се окаже, че не само не сте изгубили,  а сте спестили време. Ако след приятната почивка се върнете към текста, в миг той може да светне пред вас като на рентген и да откроите ръбовете, неточностите, липсите, нуждите от размествания. А самата редакция може да отнеме минути – и текстът придобива завършен вид!  

4. Влезте в друга тема – прочитането на статия, влизането в дебат, зачитането в книга на различна тема сменят фокуса на мисълта. Това е мощен инструмент срещу зациклянето в процеса на копирайтинг. Така мозъкът продължава да работи активно, запазва натрупаната инерция и същевременно “отдъхва” от работата. След паузата мозъкът е останал активен и се връща с обновен заряд към работа, което  може да Ви спести много време, което иначе губите или в изнервено търсене на продължението в текста или в мързеливо събуждане на ума и отпочване на писането.

5. Поспете или подремнете – дрямката или направо съня също могат да отключат нова копирайтинг енергия. Отпускането на мозъка, чрез дрямка или сън, способства за по-бърза подредба на натрупаните по време на писането идеи, асоциации, словосъчетания. Това подреждане  в комбинация с подновената жизненост прави копирайтинг процеса много по-изчистен и ефективен.

Разбира се има още много начини за събуждане на задрямалата копирайтинг способност. Всичко е индивидуално. Единственото общо правило, което приемете просто като препоръка, е да почивате съзнателно, да търсите целенасочено нещата, които Ви ободряват и зареждат и да не се напъвате излишно. В копирайтинга качеството е на първо място и изисква свеж и бистър ум.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *