8 метода за развитие на писателските умения, които може да започнете да практикувате веднага

By in
1110

Дейвид Огилви е бил велик рекламист и копирайтър. Хората, които е ръководил са ставали истински професионалисти и пламенни творци в занаята.

В тази публикация представяме няколко съвета за добро писане, благосклонно дадени от Джереми Катс – директор в рекламната агенция на Огилви:

  • Четете каквото харесвате – за да създавате, добри текстове не е достатъчно просто да четете много. Трябва да четете страстно. С кипящ от любопитство ум. Затова, ако искате бързо да напреднете като блогъри, журналисти, писатели, копирайтъри, трябва да четете това, което ви харесва. Намерете автори, които особено ви допадат. Четете творбите им. Препрочитайте ги. Четеното със страст и удоволствие ще наелектризира ума ви и той ще попие ключовите елементи на любимия стил.
  • Бъдете полезни винаги – да подчертавате ползите от това, което представяте е абсолютно безпогрешна рецепта за добър копирайтинг. Ако обаче към това добавите и щипка ценни съвети, ако обясните на читателя как да продължи да постига желаното удовлетворение, го печелите завинаги. Дайте му логическата нишка до ценното за него. Логическата нишка, която стига до продукта, който представяте. А ако го накарате и да вярва, че сам е взел решението за покупка, сте си царе в копирайтинга.
  • Разкажете на приятел – трябва да редактирате и да се осланяте на чуждо мнение. Отдалеченият, неопетнен от тежка работа ум е изключителен помощник на всеки копирайтър. Намерете си приятелче, което е достатъчно интелигентно и критично. И на което имате доверие. Нека то е Ваше „трето око“ за текстовете. Още по-добре става, ака сте копирайтър в голяма компания. Имате много „трети очи“. И то на хора с професионален поглед върху бизнеса и пазара. Безценно. Очаквайте критиката, използвайте я, изисквайте я. Даже й се радвайте.
  • Непрекъснато проверявайте презумпциите си през призмата на идеалния читател – този приятел, на който показвате текста си може да Ви насочи в съвсем друга посока на разсъждение. Вместо да се разколебавате, ядосвате, отчайвате, приемете, че тази е посоката към истински ефективния текст. Разбира се, разчитайте на собствена преценка и пазете визията си за текста. Но сверявайте часовника си колкото може по-често. За да има ефект обаче – сверявайте го само с точните хора. Недейте да се влияете от всяко мнение.
  • Използвайте времето си – дори когато преките ви задължения се изчерпят, продължете да работите. Върху себе си. Върху развитието си като копирайтъри.
  • Намерете своя начин да влизате и оставате в зоната на копирайтинг вдъхновение – вдъхновението в копирайтинга е въпрос на методология. Трябва да имате свой начин да се вдъхновявате. Да ползвате комплект от инструменти за генериране на копирайтърски идеи. Например последователност от стъпки или пакет от определени комбинации от техники, с които да овладявате предмета на описание и да създавате послания. Това е важно в копирайтинг бизнеса, защото не е възможно да сте постоянно и за всичко „натурално“ вдъхновени. А същевременно клиентите и шефовете ви очакват резултати винаги и по разнообразни задачи.
  • Изчиствайте текстовете си – излишните фрази и натрупани идеи и факти трябва да се отстранят. Бъдете безпощадни – в името на ефектния текст. Помнете, че сте копирайтъри, а не поети, писатели, литератори. Използвайте чист език, директни послания, кратки изречения, конкретни съждения, стройна аргументация, точни, ярки и ясно метафори. Бъдете пестеливи, но съдържателни.
  • Бъдете верни на писателската цел – всяко изречение трябва да развива аргументите, посланията, стратегията ви. Всичко, което не е ви тласка напред, а тежи на разгръщането на пътя до целта, трябва да отпадне. Редактирайте безпощадно в името на писателската цел.

Това са основни съвети за добро писане. С тяхното прилагане на практика може да започнете веднага – и, ако сте упорити, ще постигнете резултати бързо. Те са признати от експерти в занаята. Не от теоретици, а от практици. От хора, които си изкарват хляба с писане на комерсиални текстове.

Обърнете им внимание.