Добре написаното понякога зависи от разумно изтритото

By in
448
Добре написаното понякога зависи от разумно изтритото

В копирайтинг професията има много тайни, рецепти, формули. Може да Ви се стори леко странно, но една от основните копирайтинг тайни е….триенето на текст. Понякога може да се окаже, че бутона Delete е изиграл ключова роля за копирайтинг резултата. Да триеш текст е не просто технически лесно, но често е и необходимо.

Понякога може да ни се струва, че това е нещо като убийство – на съдържание, на мисъл, на вдъхновение. Но не е така. Триенето на текст представлява оформяне на копирайтинг елемента. Не забравяйте, целта Ви е единицата текстови материал /Copy/ и резултатът от нея, а не просто да прекарате време в писане. Така че, трийте смело! След първата версия на текста, пообиколете из стаята, разтребете, излезте на терасата, изслушайте любимото си парче. След като се върнете към текста, вижте какво може да изтриете. Една забележка: ТРИЙТЕ САМО ИЗЛИШНОТО ГЕНЕРАЛНАТА ЛИНИЯ В НАПИСАНОТО ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ НЕПОКЪТНАТА – АКО Е ДОБРА, РАЗБИРА СЕ.

 

А как да разберете какво да триете?

Най-важното е да сте наясно с генералната линия на текста. Това е основната нишка на мисълта Ви, по която предавате съдържанието. Без такава нишка копирайтингът Ви ще роди разпилян текст. Ориентирайте се по нея и изрязвайте стърчащите елементи. Често е по-лесно да ги забележите, като се поотдалечите психически от текста. Щом психически се поотдалечите от текста, ако сте били отговорни към написването му, в главата Ви ще се образува негово, макар и понякога малко мътно, копие. Подобрено копие. Така щом седнете отново, особено в първите секунди, влизате в ролята на читател, с по-конкретна представа за добрия текст. И бабуните в текста светват – като на рентген. И тогава….нека триенето започне!

Е, понякога малко боли. Ние, копирайтърите, хората със специално отношение към писменото слово, обичаме словесните си деца и сме ревниви, спрямо тях. Но в името на добрия текст, доста често се налага да натискате бутона Delete. Просто текстът трябва да звучи леко, да се лее, а не да се тресе в бабуни от разместени или излишно поставени думи и фрази. Разбира се, не трябва да има и дупки – ако има, пълните.

 

А можете ли да запазите поне някои от любимите си, но леко излишни, копирайтинг творения?

Разбира се! Нищо не трябва да се абсолютизира! Дори аксиомата за махане на излишното и скъсяване на текста. Помислете как да преформулирате съответните фрази, на които държите, така, че да звучат по-леко, по-естествено и от словесен кич да се преобразуват в приятна словесна закачка, умело вплетена в текста. Може би ще трябва да ги съкратите, да намерите  думи, носещи повече и по-точно съдържание, да промените подредбата на думите или техните число и време, но си струва да помислите. Така заплахата от триене може да Ви стимулира да подобрите изказа си. Триенето е полезен инструмент в копирайтинга, който често отпушва потенциала на един текст. Научете се да го използвате!  

54321
(0 votes. Average 0 of 5)