SEO копирайтинг - маркетинг инструмент, който превръща посетителите в клиенти

By in
1086
SEO копирайтинг - маркетинг инструмент, който превръща посетителите в клиенти

Добрият seo копирайтинг не е се прави просто с цел класиране по определени ключови думи и изрази. Прави се с цел продажби.

Това си е копирайтинг, само че отчита известните критерии, по които работят търсачките,  както и начините, по които потребителите търсят информация онлайн.

Най-важната характеристика на добрия seo копирайтинг е да съчетава тези 2 неща по начин, който обещава повече продажби.

А това изисква допълнителни умения и действия, отвъд проучването на ключови думи и изрази и насищането на текста с тях. Изисква създаване на текстово послание, което

привлича точните хора към страницата,

фокусира вниманието им към специфични послания,

задържа интереса им към сайта,      

ориентира посетителите,

стимулира към действие.

Защото само хората, които са настроени да действат по желания начин и които биха реагирали на съответните послания в сайта са същинския таргет на SEO копирайтинга.

SEO копирайтингът цели провокиране на конкретно действие – покупка, коментиране, споделяне, записване, даряване, участие… – на конкретни хора по кокнкретна причина.

А не просто позициониране по дадени ключови думи и изрази.

Последното може да се разглежда като важна подцел на seo копирайтинга. Да, важно е да се генерира трафик към сайта.

Но главното е какво прави човек, след като посети сайта. Дали прави това, което собственикът на сайта иска или не?

За да постигне това, един seo копирайтър трябва да е много повече от човек, който просто знае какво представляват ключовите думи и изрази и как да ги търси, чрез Google Keyword Search. Трябва да е човек, който може да изгради подход към ключовите потребители на сайта.

Този подход най-общо цели публикациите в сайта да отговарят възможно най-качествено на потребителските търсения. А тук отиваме отвъд заигравката с ключови думи и изрази. Става дума за предугаждане на мотивите и потребностите на конкретни хора, търсещи информация по конкретна тема и с конкретна цел.

Това означава копирайтърът да отсее посетителите и да напише текстове за сайта, които ги превеждат успешно през всички етапи от процеса за вземане на решение за покупка:

  1. Потенциалният клиент трябва да бъде привлечен от сайта – нещо трябва да го впечатли

 

  1. След това трябва да се заинтересува от сайта – нещо трябва да го накара да се задълбочи

 

  1. Щом се задълбочи, трябва да се впечатли – тоест информацията в сайта трябва да е поднесена атрактивно, интелигентно и убедително. Да даде причини сайтът и фирмата да бъдат предпочетени пред конкурентите.

 

  1. И накрая е важно да бъде окуражен да действа, спрямо целта на сайта – с точния призив към действие на точното място.

И щом копирайтърът подходи по този начин, визията му за целия процес по създаване на онлайн съдържание се променя. Той вече оформя друга представа за това какво е seo копирайтинг.

Един от ключовите елементи на тази представа е, че има посетители на сайта и потенциални купувачи в сайта – и че, ако seo копирайтингът е лош, те често са различни хора.

Тази представа създава уникален подход към текста за началната страница на сайта и статиите за блога. Целта е да се открият фразите, които продават.

А това често са фрази, различни от тези, които са общи за темата. Фрази, които отговарят на конкретни потребителски търсения. И те са преди всичко

специфични и

насочени към конкретни проблеми, ползи, решения, удоволствие…

Намирането и ефикасното им използване изисква специфични писателски умения, много копирайтинг практика и сериозни проучвания. Най-важното е

да не се използват

само общи изрази.

Някои  изрази, макар и ключови за съответния отрасъл, са твърде общи. Наблягането само на тях сблъсква публикацията с жестока конккуренция, обърква потруебителите и вкарва много ненужен трафик в сайта.

А това е проблем! Разочаровани потребители + евентуално наказание от Google + трафик на сайта, който е повече случаен и не е свързан с потребителско желание за покупка.

За да се избегне това, SEO копирайтингът трябва да е внимателно планиран и фокусиран. Трябва да се разберат причините, по които конкретните потребители биха посетили определен сайт и биха извършили желаното действие – най-често покупка.

От тези причини често произлизат специфични ключови думи и изрази, свързани не толкова с отрасъла, а с проблемите и нуждите на потребителите. Дори може да се окаже, че тези специфични ключови думи и изрази привличат по-малко трафик, но продават повече. Защото привличат точните хора към сайта по точната причина!

Например думата храна. Ако сайтът е на ресторант, тази ключова дума ще има съмнителен ефект върху успеха на бизнеса. На пръв поглед асоциацията е ясна. Само че е необходим маркетингов подход. Защото търсенето по ключова дума храна може да е провокирано от много фактори. И не е задължително попадащите в сайта потребители да искат да намерят приятно място за хапване.

Нещо повече…

Дори и в сайта да влязат такива потребители, търсещи точно ресторант, въобще не е ясно какви са желанията и вкусовете им. А оттам и не е ясно каква е нагласата им в момента на посещение на сайта. Затова отново може да не се стигне до резервация/поръчка.

И още…

За всеки бизнес – в примера бизнес с ресторант – е важно да привлече точните клиенти. Най-общо, тези, които ще оставят най-много пари в единична покупка/поръчка/резервация или тези, които ще поръчват/купуват/резервират най-често.

Това изисква задълбочено маркетингово сегментиране и богат маркетинг инструментариум, за да бъде seo копирайтингът успешен и адекватен.

Затова ако искате не просто трафик, а клиенти, привлечени от Вашия сайт, отсявайте сериозно и не се спирайте на първия seo копирайтър. Защото това може да се окаже човек, който просто пише прилично и знае какво са ключови думи и изрази. Но без маркетингов подход към бизнеса…

Най-елементарният начин да отсеете предложенията за seo копирайтинг услуги за Вашия сайт е според въпросите. Ако копирайтърът ви задава адекватни и насочени въпроси за Вашия бизнес, конкурентни предимства, маркетингова стратегия, целеви клиенти и предишен опит с клиенти, добри практики…, това може би е човек, който наистина ще ви свърши работа.

Човек, който ще ви напише текстове, които ще превърнат сайта в работещ маркетинг инструмент.Маркетинг инструмент, който превръща посетителите в клиенти.